Historisk arkiv

eNorge: IKT-politikken tar form

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 31/00
Dato: 29.06.2000
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss

eNorge: IKT-politikken tar form

Regjeringen vil ha åpne skoler, døgnåpen forvaltning og bredbåndstilknytning til skoler, sykehus og kommuner. Alle skal få tilgang til Internett, og det skal opprettes Internettcaféer i offentlige rom. Regjeringen vil også vurdere å etablere en ordning for tilførsel av utenlandsk arbeidskraft, for dermed å sikre tilgang på IKT- kompetanse.

Regjeringens IKT-politikk ble i ettermiddag presentert gjennom lanseringen av den omfattende planen, eNorge. Med eNorge-planen ønsker Regjeringen å påvirke og framskynde utviklingen av kunnskapssamfunnet. Ovenstående er kun stikkordsmessige utdrag av handlingsplanen.

Ny økonomi

– Planen skal synliggjøre sammenhengen mellom politiske mål og utviklingen av den nye økonomien, hvor informasjonsteknologien fungerer som et virkemiddel, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen. Nærings- og handelsdepartementet har hovedansvaret for utarbeidelsen og oppfølgingen av planen, men en lang rekke departementer har bidratt i utarbeidelsen og vil fortsatt bidra i gjennomføringen.

Samarbeid

Regjeringen kan ikke utvikle IKT-politikken alene. I det videre arbeidet med eNorge- planen inviterer vi næringslivet og organisasjonene til samarbeid for å identifisere nye tiltak og til å delta i implementeringen av planen.

Målet er at informasjons- og kunnskapssamfunnet blir et gode for alle innbyggere. For å nå dette målet må tre grunnleggende forutsetninger ivaretas:

  • tilgjengelighet slik at alle får tilgang til den nye teknologien
  • øke befolkningens kompetanse i bruk av IKT slik at hver enkelt blir i stand til å bruke IKT som et verktøy utfra sine ønsker og behov
  • tiltak, lover og regler som øker tilliten til teknologien, slik at Internett fremstår sikkert og tilgjengelig for alle.

Vi opptrer i ulike roller og med ulike behov: Som enkeltindivider, samfunnsborgere, studenter, arbeidstakere, bedriftsledere eller kunder av offentlige tjenester. Derfor tar eNorge planen utgangspunkt i brukerne når den er inndelt i fem hovedtema:

  • Individ, kultur og miljø
  • Læring hele livet
  • Næringslivet
  • Arbeidslivet
  • Offentlig sektor

Evaluering to ganger i året

eNorge-planen er et prosessdokument som i første versjon omfatter 77 konkrete tiltak, fordelt på de fem hovedtemaene.

– Dette er en operativ plan som beskriver hvor vi er, hva som må gjøres, hvem som har ansvar og når tiltakene skal gjennomføres. Den skal oppdateres hver 6. måned. Regjeringen mener det er viktig å komme i gang allerede nå - for å sette fokus, sette fart og for å invitere til et bredt samarbeid mellom privat og offentlig sektor, sier Grete Knudsen.

– Kunnskap blir vår viktigste ressurs i fremtiden. Den skapes gjennom utdanning og forskning, videreutvikles gjennom læring og innsikt og foredles gjennom praktisk erfaring og samfunnsdeltakelse.

eNorge-planen er tilgjengelig på NHD’s Internettsider på ODIN: http://enorge.dep.no