Historisk arkiv

Frihandelsavtale EFTA - Mexico

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 65/00
Dato: 07.11.2000
Kontaktperson: Ole Lundby, telefon 22 24 04 10
Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Frihandelsavtale EFTA - Mexico

Norge og de øvrige EFTA-medlemmene paraferte fredag 3. november en frihandelsavtale med Mexico. Dette er den første transatlantiske frihandelsavtalen EFTA inngår og den største avtalen inngått med et land utenfor Europa. Det er også første gang EFTA inngår en avtale som ikke bare omfatter handel med varer, men også tjenester og investeringer samt offentlige anskaffelser.

Avtalen betyr at norsk næringsliv får lik behandling og kan konkurrere på samme vilkår som amerikanske, kanadiske og europeiske bedrifter. Frihandelsavtalen gir norsk næringsliv bedrede vilkår for å eksportere til og investere i Mexico, og den er viktig for utvikling av samhandelen.

Avtalen som undertegnes i slutten av november forventes å tre i kraft 1. juli 2001.

Toll på ca 50% av industrivarer som eksporteres til Mexico opphører ved avtalens ikrafttredelse. Resterende toll blir avskaffet innen 2007. De viktigste norske fiskeproduktene som klippfisk og laks blir tollfrie ved avtalens ikrafttredelse, og de øvrige tollsatsene trappes gradvis ned. Fra norsk side har man dessuten forhandlet frem gunstige opprinnelsesregler for klippfisk.

Avtalen omfatter også tjenester og investeringer. Partene forplikter seg til ikke å innføre strengere eller dårligere vilkår for hverandres tjenesteytere og investorer enn de som finnes i dag. Partene skal innen tre år ha avtalt gradvis full liberalisering av tjenestesektorene i løpet av 10 år.

Dette er også første gang en avtale omfatter offentlige anskaffelser. Dette medfører at norsk næringsliv får rett til å konkurrere om anbud i Mexico samtidig som meksikansk industri får muligheten til å konkurrere i Norge. Dette forventes å bli spesielt viktig for petroleums- og telekommunikasjonssektoren.

Norsk eksport til Mexico var i fjor 262 millioner NOK. Av dette utgjorde telekommunikasjonsutstyr 19% og fisk og fiskeprodukter 15%. Norge eksporterte dessuten gass, kjemiske produkter, metallvarer, papp/papir og gjødsel. De viktigste importprodukter fra Mexico til Norge er kjøretøyer, kaffe, krydder og kontormaskiner.