Historisk arkiv

Grete Knudsen om SND: - Mindre bank og mer utviklingspartner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 63/00
Dato: 01.11.2000
Kontaktperson: Pål Berrefjord, telefon 99 54 19 43

Grete Knudsen om SND:

- Mindre bank og mer utviklingspartner

"I den nye økonomien må SND spille mer på lag med bedriftene og bidra til at deres evne til nyskapning økes. Dette krever mer enn penger, og SNDs kompetanse og nettverk må utnyttes bedre enn i dag. "

Dette var hovedbudskapet i nærings- og handelsminister Grete Knudsens innledning på seminaret "SND i Fokus" i Oslo i dag. Seminaret samlet bred deltakelse til debatt om SNDs framtidige rolle. Internasjonalisering og bistand på bedriftenes premisser, sto også sentralt i statsrådens innlegg.

Bidra til økt internasjonal virksomhet

- SND skal bli en effektiv formidler av virkemidler innenfor næringsutvikling, forskning og internasjonalisering. SND og Eksportrådet skal i fellesskap i større grad enn i dag markedsføre Norge som en vertskapsnasjon for internasjonalt næringsliv, sa Grete Knudsen.

- Norsk næringsliv skal få drahjelp fra SNDs distriktskontorer til å komme ut, og internasjonalt næringsliv skal få en inngangsport til Norge gjennom Eksportrådets utekontorer.

På næringslivets premisser

Statsråden la vekt på at SNDs virkemidler må brukes fleksibelt, og tilpasses de enkelte kunder og de regionale næringsmiljøer. - Vi må i større grad ta hensyn til at næringslivet i ulike deler av landet har forskjellige behov, sa Knudsen.

- Organiseringen av offentlig sektor er under debatt. Det er avgjørende at mulighetene for å opprettholde en høy verdiskapingsevne i samfunnet står sentralt ved utformingen av offentlige tjenester. Evalueringen av SND viser at SND er en konstruktiv partner i næringsutviklingen.

- Distriktskontorstrukturen gir et stort potensiale for å gjøre SND til en enda bedre medspiller for norske små og mellomstore bedrifter framover. Dette potensialet skal vi utnytte, sa statsråden.

Grete Knudsen påpekte viktigheten av at samfunnet har tillit til SNDs arbeid.

- Mediaoppslag den siste tiden har stilt spørsmål ved habiliteten i SNDs saksbehandling. Dette tar jeg alvorlig, og vil sørge for at denne problemstillingen gjennomgås i sin fulle bredde i den kommende stortingsmeldingen om SND, understreket Grete Knudsen.

I stortingsmeldingen legges det blant annet opp til en drøfting av behovet for en tilsynsordning i relasjon til SND.