Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen undertegner frihandelsavtale med Mexico

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 68/00
Dato: 24.11.2000
Kontaktperson: Ole Lundby, telefon 40 85 80 39

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen undertegner frihandelsavtale med Mexico

Mandag 27. november undertegner statsråd Grete Knudsen på Norges vegne en frihandelsavtale mellom EFTA og Mexico. Dette er den første transatlantiske avtalen EFTA inngår og den bredeste avtalen som hittil er inngått med et land utenfor Europa.

Seremonien finner sted i Mexico City. Fra Mexico deltar handelsminister Herminio Blanco, mens de øvrige EFTA-land vil være representert ved nærings- og handelsminister Valgerdur Sverrisdottir fra Island, økonomiminister Pascal Couchepin fra Sveits og Liechtensteins FN-ambassadør. I tillegg vil president Ernesto Zedillo være til stede som æresvitne. Dette er et av hans siste oppdrag før Mexicos nye president overtar makten i landet 1. desember.

Dette er første gang EFTA inngår en avtale som også omfatter tjenester, investeringer og offentlige anskaffelser. Avtalen er således en "annen generasjons- avtale" som vil ha vesentlig betydning for utviklingen av handel og investeringer mellom partene.

Avtalen, som etter planen vil tre i kraft 1. juli 2001, betyr i første rekke at EFTA får samme behandling på det meksikanske markedet som NAFTA- og EU-landene. Dermed kan norsk næringsliv konkurrere på samme vilkår som amerikanske, kanadiske og europeiske bedrifter. For en rekke sektorer betyr avtalen en dramatisk nedgang i tollsatsene ved eksport til Mexico. Dette gjelder spesielt fiskeri og telekommunikasjonsutstyr.

Allerede ved avtalens ikrafttredelse vil halvparten av industriproduktene som eksporteres til Mexico bli tollfrie. Resterende toll blir avskaffet innen 2007. De viktigste norske fiskeproduktene, som klippfisk og laks får tollfrihet ved avtalens ikrafttredelse. Gunstige opprinnelsesregler for norsk klippfisk gjør avtalen spesielt gunstig for fiskerinæringen.

Avtalen er et stort skritt fremover for EFTA-landenes investorer og tjenesteytere. Partene forplikter seg til ikke å innføre strengere eller dårligere vilkår for hverandres tjenesteytere og investorer enn de som finnes i dag. Tre år etter ikrafttredelse av avtalen skal partene legge frem en plan for tilnærmet fullstendig liberalisering av tjenestesektorene innen 10 år etter ikrafttredelse.

For offentlige anskaffelser betyr avtalen at norsk næringsliv får rett til å konkurrere om anbud i Mexico samtidig som meksikansk industri får muligheten til å konkurrere i Norge. Dette gir interessante muligheter spesielt for petroleums- og telekommunikasjonssektorene.

Statsråd Grete Knudsen skal også undertegne en bilateral avtale mellom Norge og Mexico som omfatter landbruksprodukter.

Norsk eksport til Mexico var i fjor 262 millioner NOK. Av dette utgjorde telekommunikasjonsutstyr 19% og fisk/fiskeprodukter 15%. I tillegg eksporterte Norge gass, kjemiske produkter, metallvarer, papp/papir og gjødsel. De viktigste importprodukter fra Mexico er kjøretøyer, kaffe, krydder og kontormaskiner.

I tillegg til EFTA har Mexico inngått frihandelsavtaler med EU (1999), USA og Canada (NAFTA) i 1994, Chile (1992), Panama (1985), Nicaragua (1998), Bolivia (1995), Costa Rica (1995), Northern Triangle (El Salvador, Honduras, Guatemala - 2000), G3 (Columbia, Venezuela, Mexico - 1994). Mexico forhandler for tiden avtaler med Singapore.