Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen går inn for at den reelle eier av skip skal kunne identifiseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 40/00
Dato: 25.09.2000
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen går inn for at den reelle eier av skip skal kunne identifiseres

I sitt foredrag under en internasjonal konferanse i Aten om kvalitets-skipsfart, har statsråd Grete Knudsen i dag lagt fram et forslag om å endre internasjonale regelverk slik at det skal være offentlig kjent hvem som er den virkelige eier til ethvert skip.

Slik vil man kunne avverge situasjoner som etter Scandinavian Star og Lerox Strength ulykkene, da eierforholdene til skipene ikke ble klarlagt.

- Vi har hatt en del ulykker hvor eieren av skipet ikke har ønsket å stå frem. De som blir rammet møtes av advokater og representanter for en driftsorganisasjon som bare svarer på det de har instruks om. Det bør være offentlig kjent hvem som er reell eier til et skip. Dette betyr ikke at eieren automatisk skal være personlig ansvarlig eller ha straffeanvar. Det må vurderes i hver enkelt sak. Ut fra dette vil Norge arbeide for å endre ISM-koden (International Safety Management Code), sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Dette var også en av sakene statsråd Grete Knudsen tok opp på møtet med sin greske kollega - skipsfartsminister Papoutsis, senere på dagen.