Historisk arkiv

Norske kommuner må bli mer næringsvennlige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 50/00
Dato: 04.10.2000
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen:

Norske kommuner må bli mer næringsvennlige

Denne utfordringen ga statsråd Grete Knudsen kommune-Norge under sitt åpningsinnlegg på konferansen "Næringsvennlige kommuner" i Oslo i dag. Konferansen markerer avslutningen av Nærings- og handelsdepartementets 2-årige prosjekt med formål å bidra til aktiv dialog mellom kommuner og næringsliv, og å bidra til forbedring av kommunenes tjenesteproduksjon.

Deltakere i prosjektet har vært Bø i Telemark, Sund, Vefsn, Steinkjer og Bodø kommuner.

Kommunen er en betydelig tjenesteleverandør og for mange bedrifter utgjør kommunens tjenesteproduksjon en stor andel av bedriftens totale leveranser. Høy kvalitet på kommunale tjenester overfor næringslivet kan faktisk være et betydelig konkurransefortrinn for bedriftene. I tillegg vil kommuner med høy kvalitet på sine tjenester være attraktive etableringssteder for bedrifter.

- En brukerorientering er et viktig ledd i arbeidet med å tilrettelegge for gode næringsmiljøer. Det betyr at kommunene må gripe utfordringen om de skal lykkes i å beholde både bedriftene og innbyggerne. Dagens bedrifter er mer krevende og de går dit de får god støtte. Jeg tror tiden er moden for å erkjenne at kommunene må belage seg på en tøff konkurranse for å utvikle, beholde og tiltrekke seg bedrifter og deres ansatte, sa næringsministeren.

Kartlegginger som ble gjennomført ved prosjektets oppstart viste at kommunene var relativt dårlige til å skape entydige forventninger til egne tjenester overfor næringslivet. Bedriftene forsto ikke den kommunale saksgangen og kommunene hadde relativt liten kjennskap til bedriftenes virksomhet. Dermed var det vanskelig å opptre tydelig utad og utøve effektiv saksbehandling. Få av kommunene mente at service til bedriftene var en viktig del av næringspolitikken.

Etter to år har prosjektet bl.a. gitt følgende resultater:

  • Kommunene har utviklet klarere beskrivelser av tjenestene sine - hva tjenesten omfatter, hvordan kommunen yter tjenesten, krav til søkeren, eventuell pris, forventet saksbehandlingstid og hvem som er saksbehandler.
  • Det er utviklet produktkataloger med en samlet oversikt over hvilke tjenester kommunen yter.
  • Det er blitt større klarhet omkring etatens og kommunens virksomhet.
  • Kommunalt ansatte har økt sin selvtillit og har fått klarere forståelse av hva de selv produserer og sin egen rolle overfor bedriftene som kunder.
  • Bedriftene er blitt mer fornøyd med kommunenes tjenester samtidig som de også er blitt mer krevende kunder.
  • Næringslivet opplever å bli hørt og har fått muligheten til å bidra i den kommunale planleggingen.

- Utvikling av tjenester som er i takt med brukerenes behov er helt vesentlig og prosjektet "Næringsvennlige kommuner" vil være nyttig for det videre arbeidet med fornyelse av offentlig sektor. Samtidig viser det seg at effektivisering ikke bare handler om konkurranseutsetting. Jeg ser positivt på de erfaringer som er gjort og utfordrer kommunene til å gjennomføre lignende prosesser, avsluttet nærings- og handelsminister Grete Knudsen.