Historisk arkiv

Samarbeidserklæring med Jugoslavia undertegnet - første skritt mot en frihandelsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 74/00
Dato: 13.12.2000
Kontaktperson: Ole Lundby, telefon 40 85 80 39/22 24 04 10

Samarbeidserklæring med Jugoslavia undertegnet - første skritt mot en frihandelsavtale

På EFTAs ministermøte i Genève i går undertegnet nærings- og handelsminister Grete Knudsen på Norges vegne en samarbeidserklæring med Jugoslavia.

- Erklæringen er fremforhandlet på initiativ fra Norge, og Regjeringen ser dette som et viktig ledd i arbeidet for å få Jugoslavia med i det europeiske samarbeidet, forteller statsråd Knudsen. Det er viktig å gjenoppbygge landet og et utvidet samarbeid med EFTA vil bidra i riktig retning. Samarbeidserklæringen er første skritt mot en frihandelsavtale med Jugoslavia, som det er håp om å få ferdig i løpet av kort tid. Erklæringen er også et bidrag til Stabilitetspakten for Sørøst-Europa.

Erklæringen skal bidra til å fremme økonomisk samarbeid og stimulere til økt økonomisk aktivitet. Den innebærer bl.a. faglig bistand på tollsiden, informasjonsutveksling og samarbeid på en rekke handelsrelaterte områder.

En fremtidig frihandelsavtale mellom EFTA og Jugoslavia vil gi landet en tollfri og forenklet adgang til EFTAs markeder og den vil etablere rammer for å fremme handel og økonomisk samarbeid.

- Da president Kostunica besøkte Norge i slutten av oktober lovet statsminister Stoltenberg å arbeide for en slik erklæring, og at resultatet foreligger bare 6 uker senere er et håndfast uttrykk for hvilken betydning Norge tillegger Jugoslavia i det europeiske samarbeidet, sier statsråd Knudsen.

Tidligere har EFTA undertegnet samarbeidserklæringer med Albania, Makedonia og Kroatia. Det foreligger en frihandelsavtale med Makedonia som trer i kraft 1. januar 2001. Under norsk ledelse forhandler man for tiden om frihandelsavtale med Kroatia.

EFTA innledet samarbeid med Jugoslavia i 1967. I 1978 ble det etablert en såkalt blandet komité og i 1983 ble det inngått en samarbeidserklæring. I 1990 var det planer om å etablere et fond for å bidra til å utvikle markedsøkonomi i Jugoslavia, men på grunn av den negative politiske utviklingen i landet ble planene aldri realisert og det formelle samarbeidet med Jugoslavia tok slutt i 1991.