Historisk arkiv

Sikkerheten for frakteflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 75/00
Dato: 22.12.2000
Kontaktperson: Leif Asbjørn Nygaard, telefon 22 24 04 70

SIKKERHETEN FOR FRAKTEFLÅTEN

Fraktefartøyene må oppfylle kravene til sikkerhet. Dette kravet er ufravikelig.

Fra Nærings- og handelsdepartementets side har det blitt lagt vekt på å opprettholde frakteflåten som et viktig middel for å drive transport langs kysten. Den norske kystflåten bærer imidlertid preg av en høy gjennomsnittsalder, samtidig som kystrederiene driver i et svært konkurranseutsatt marked der lønnsomheten er lav. Næringen har ikke kunnet gjøre bruk av den spesielle skatteordningen fordi virksomheten har gitt lave overskudd og lite midler til nyinvesteringer.

Sjøfartsdirektoratet har allerede skjerpet antallet uanmeldte tilsyn av denne fartøysgruppen de siste årene. På bakgrunn av det som har kommet frem under sjøforklaringene etter ulykkene med "Green Ålesund" og "Steinfalk" har direktoratet besluttet å ytterligere forsterke uanmeldte tilsyn med kystflåten. Samtidig vil de vurdere å skjerpe intervallene på ordinære kontroller for kystfartøyer som holder en lav standard.

- Standarden på fraktefartøyene er også en konsekvens av den økonomiske situasjonen som flåten er i. Det etableres derfor en egen undergruppe under den Maritime Ressursgruppen jeg har nedsatt, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen: Undergruppen vil vurdere fraktefartøyenes muligheter og de utfordringer flåten står overfor.