Historisk arkiv

Statsbudsjettet: Største forskningssatsing på 10 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 48/00
Dato: 04.10.2000
Kontaktperson: Tore Sandvik, telefon 99 54 19 44
Øistein Øisjøfoss, telefon 91 57 84 92

Statsbudsjettet:

Største forskningssatsing på 10 år

- Regjeringen vil bygge opp strategisk kompetanse på områder som er viktige for næringslivet i framtiden. Den næringsrettede forskningen skal bidra til å øke innovasjon og nyskaping i hele landet, og budsjettforslaget for 2001 medfører en vesentlig styrking av disse virkemidlene, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

  • Næringsrettet forskning og utvikling økes med nærmere 20 pst. I tillegg er nye saksområder overført fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.
  • Det foreslås en ny ordning med "regelstyrt" støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter. Dette er en oppfølging av Hervik-utvalgets hovedforslag. Tilskudd til den enkelte bedrift foreslås til 25% (30% i Nord-Norge). 200 millioner skal gis i støtte til kjøp av forskning fra institutter, høyskoler og universiteter.
  • Regjeringen vil styrke strategiske programmer med rundt 20 millioner kroner, fordelt på informasjons- og kommunikasjonsteknologi, miljø og bioteknologi.
  • Det etableres et nærings- og distriktsprogram på 250 millioner der det blant annet foreslås et nyskapingsprogram for kommersiell utnyttelse av marine ressurser på 90 mill. kroner i 2001. Programmets mål er å bidra til økt vekst i fiskeri- og havbruksnæringen. Satsingen på marin sektor er en samfinansiering mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Fiskeridepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.