Historisk arkiv

Statsbudsjettet: Styrket satsing på informasjons- og kommunikasjonsteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/00
Dato: 04.10.2000
Kontaktperson: Tore Sandvik, telefon 99 54 19 44
Øistein Øisjøfoss, telefon 91 57 84 92

Statsbudsjettet:

Styrket satsing på informasjons- og kommunikasjonsteknologi

Bredbånd

I budsjettet for 2001 vil Regjeringen styrke bredbåndtiltakene innenfor videregående skoler, folkebibiliotek, sykehus og kommuneadministrasjoner med 60 millioner kroner. I tillegg er det foreslått forskjellige aktiviteter og tiltak i størrelsesorden 300 - 350 millioner kroner over ulike departementers budsjett som er relatert til bredbåndsutviklingen. Om få uker blir det lagt fram en egen handlingsplan for bredbånd.

Etablering av nasjonalt program for E-handel

Regjeringens mål er at Norge skal være i forkant i utviklingen av e-handel og forretningsdrift. Det foreslås bevilget 40 millioner til et nasjonalt e-handelsprogram.

Forprosjektet som fikk 6 millioner i revidert nasjonalbudsjett ble gjennomført på rekordtid. Med en foreslått ramme på 40 millioner kroner kan SND i februar 2001 starte opp selve programmet som retter seg mot små og mellomstore bedrifter. Programmet skal strekke seg ut 2004. Satsingen vil være en samfinansiering mellom Kommunal- og regionaldepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Strategisk IKT-forskning

Regjeringen vil styrke strategisk næringsrettet IKT-forskning med 16 millioner kroner over Forskningsrådets budsjett. Dette vil bidra til å bygge opp sterke kompetansemiljøer på viktige fagområder innen IKT.

Satellittkommunikasjon

Satsing innen satellittkommunikasjon gjennom Norsk Romsenter er viktig for at norske bedrifter skal hevde seg på området. Støtten til telekommunikasjonsområdet i den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA er mer enn doblet fra 16 millioner i 2000 til 38 millioner i 2001. I tillegg er støtten til nasjonale følgeprogrammer gjennom Norsk Romsenter økt med 8 millioner.

Sikkerhet og sårbarhet

Avhengigheten av IKT gjør også samfunnet sårbart og Regjeringen legger sikkerhetsarbeidet bredt an. Ny lov om elektroniske signaturer ble lagt fram for Stortinget 29. september, sertifisering av IT-sikkerhet i organisasjoner skal iverksettes og politikk for kryptering er under utredning.