Historisk arkiv

Styrker innsatsen for trygghet til sjøs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 34/00
Dato: 18.07.00
Kontaktperson: Pål Berrefjord telefon 99 54 19 43

Styrker innsatsen for trygghet til sjøs

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen mener det ikke er riktig å heve aldersgrensen for å føre hurtiggående fritidsbåter fra 16 til 18 år. Men sikkerhet på sjøen prioriteres sterkt, og fra 15. juli har Sjøfartsdirektoratet opprettet en egen underavdeling som kalles Sjøvett, fiske- og fritidsbåter. Hensikten er å motivere til økt sikkerhet blant yrkesfiskere og brukere av fritidsbåter.

Ikke økt aldersgrense

Regjeringen vil ikke gå inn for økte aldersgrenser for bruk av hurtiggående fritidsbåter.

- Statistikken viser at det står godt voksne menn bak de fleste ulykker til sjøs. Vi må heller ta tak i den positive holdningen barn og unge har til sjøvett, sier Knudsen: - De fleste unge bruker redningsvest og ønsker å lære om sikkerhet til sjøs.

Bedre og enklere informasjonsflyt

Den nye underavdelingen Sjøvett, fiske- og fritidsbåter vil gjøre det lettere for eiere og brukere av fritidsbåter å få informasjon i Sjøfartsdirektoratet. Det er i dag fire avdelinger i direktoratet som befatter seg med fritidsbåter. Etter omorganiseringen kan alle henvendelser besvares av den nye underavdelingen.

Avdelingen skal også drive saksbehandling i forbindelse med markedskontroll av fritidsbåter, CE-merking, etc.

Motivasjon for økt sikkerhet

Sjøfartsdirektoratet har i flere år arbeidet for å motivere fiskerne til å ta mer ansvar for egen sikkerhet om bord. Sjøvettkampanjen har, særlig via sine mange lokallag, gjort det samme overfor fritidsbåtbrukere og andre som ferdes til sjøs på fritiden. Nå ønsker man å slå sammen disse kreftene for bedre å utnytte kunnskapen og erfaringen fra begge områder.

Den nye organiseringen vil bedre integrere Sjøvettkampanjens arbeid i Sjøfartsdirektoratet, og samle sikkerhetsarbeidet overfor yrkesfiskere og fritidsbåtbrukere i direktoratet.