Historisk arkiv

Inviterer NHO til samarbeid om næringsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 1/01
Dato: 10.01.2001
Kontaktperson: Janne Rathke, telefon 22 24 01 28

Grete Knudsen om norsk næringsliv i et utvidet EU:

Inviterer NHO til samarbeid om næringsutvikling

– Regjeringen ønsker å ta et aktivt medansvar i den europeiske integrasjonsprosess, og for stabilitetspolitikken som utvidelsen av EU innebærer, sa nærings- og handelsminister Grete Knudsen i et foredrag om EUs forestående utvidelse på NHOs årskonferanse i formiddag.

– EU har ambisjoner om å gjøre Europa til verdens mest konkurransedyktige region ved å satse på innovasjon og kunnskap, samtidig med videreutvikling av velferdsstaten. Dette er den nye europeiske næringspolitikken, sa Knudsen.

Næringsministeren gjorde det klart at det for Norge blir meget viktig å sikre norsk næringsliv gode konkurransevilkår når land i Øst-Europa opptas som fullverdige medlemmer av EU.

EØS-avtalen alene er ikke nok

– Sett de endringer jeg har beskrevet, er ikke EØS-avtalen lenger tilstrekkelig. Vi må sørge for ytterligere samhandling som vi gjør det med e-Europe og den maritime politikken for å nevne noen eksempler. Når EU-landene i økende grad kobler indre markedstiltak til områder som ligger utenfor den regelbaserte EØS-avtalen, blir det en utfordring å sikre norsk næringsliv konkurransevilkår på linje med europeiske konkurrenter. For utenforlandet Norge blir det viktig å identifisere områder hvor vi har betydelige interesser og noe vesentlig å bidra med. NHO har vært tidlig ute og gitt innspill til denne prosessen. Vi ser frem til felles løft også i det nye året vi nå går inn i for å sikre norske bedrifters konkurranseevne, sa Knudsen i sitt foredrag.

Handlingsplan

For å styrke vår innsats vis-à-vis EU vil vi arbeide frem en handlingsplan for bedret næringsutvikling, som vi håper NHO vil bli en del av. Dette bør gjøres ved å bruke engasjement og ressurser på en mer samordnet og effektiv måte, der vi alle får et medierforhold. Regjeringen er opptatt av å gripe fatt i utfordringene som vi ser Norge stilles overfor som følge av EUs utvidelse. De mest direkte og konkrete konsekvensene av utvidelsen for Norge relaterer seg til EØS-avtalen. For oss vil det være maktpåliggende å unngå et "avtalegap" når våre frihandelsavtaler opphører etter hvert som de nye medlemmene tar over EUs tredjelandsregime, sa Grete Knudsen.