Historisk arkiv

Kystfarten må få tilfredsstillende betingelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 13/01
Dato: 16.02.2001
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Kystfarten må få tilfredsstillende betingelser

- Det er et politisk mål å overføre å overføre mer transport fra land til sjø, slik at kapasitetsproblemene på veiene blir avhjulpet og miljøet kan bedres. Norsk kystfart skal fortsatt være en viktig del av vår transportvirksomhet, og det er et mål at den skal ha tilfredsstillende betingelser, sier nærings og handelsminister Grete Knudsen.

Fornyelse og modernisering av kystflåten var ett av temaene da statsråden i dag hadde det første møtet med den nyoppnevnte arbeidsgruppen for kystfart.

Arbeidsgruppen skal diskutere muligheter og utfordringer knyttet til utviklingen i norsk kystfart, med særlig fokus på konkurransesituasjon, rammebetingelser, sikkerhet, forskning og utvikling samt utdanning og kompetanse.

Kystfarten i Norge står overfor store utfordringer. Frakteflåten har høy gjennomsnittsalder og lav lønnsomhet. Høyt kostnadsnivå har resultert i utflagging. Bransjen har i liten grad benyttet Norges Forskningsråds virkemidler, og den kommer ikke inn under SNDs ordninger. Selv påpeker bransjen forverrede rammevilkår, bl. a. i form av lavere satser for refusjonsordningen og økt CO2- avgift. For store deler av frakteflåten har rederibeskatningen liten betydning fordi driften ikke gir overskudd til beskatning.

Se arbeidsgruppens mandat og medlemmer.