Historisk arkiv

Noen viktige saker gjennomført av Regjeringen innen nærings- og handelsminister Grete Knudsens arbeidsområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 24/01
Dato: 19.03.2001
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Noen viktige saker gjennomført av Regjeringen innen nærings- og handelsminister Grete Knudsens arbeidsområde

Vedlagt er en oversikt over saker knyttet til statlig eierskap, skipsfart/sjøsikkerhet og IKT som Statsråd Grete Knudsen har gjennomført etter 1 år som nærings- og handelsminister.

Statlig eierskap

  • Telenor ASA Ved kgl. resolusjon 8. september 2000 ble det besluttet å overføre administrasjonen av Statens eierskap i Telenor fra Samferdselsdepartementet til NHD med øyeblikkelig virkning. På denne bakgrunn overtok også Nærings- og handelsdepartementet hovedansvaret for statens medvirkning til gjennomføringen av den forestående børsintroduksjonen.
  • Børsintroduksjonen av Telenor ASA Ved Stortingets vedtak av 14. juni 2000, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 242 for 1999-2000, fikk regjeringen blant annet fullmakt til å selge aksjer i Telenor ASA gjennom en kombinasjon av emisjon og direkte nedsalg av statens aksjer, men da slik at gjenværende eierandel utgjør minst 51 %.

    Etter at NHD overtok ansvaret for Telenor ble det arbeidet med å etablere en tidsplan for børsintroduksjonsprosessen. Telenor- aksjer ble 4. desember 2000 nyemittert til en kurs på 42 kroner, noe som gir selskapet en samlet markedsverdi på litt over 75 milliarder kroner. Staten selv solgte ikke aksjer ved transaksjonen. Statens eierandel ble redusert til 77,68 %.
  • Nammo AS Ved Stortingsvedtak 13.04.00 ble det bevilget 240 mill. kroner til kjøp av Raufoss’s eierandel på 45 pst. i det nordiske ammunisjonsselskapet Nammo AS, jf. St.prp. nr. 41 og Innst. S. nr. 154 for 1999-2000. Etter at "due diligence" av Nammo var gjennomført ble det foretatt oppgjør for aksjene 23. juni 2000, og selskapet ble overført til NHD.
  • Moxy Trucks AS I desember 2000 overtok staten aksjene i Moxy Trucks AS vederlagsfritt fra A/S Olivin, som ledd i nedsalget i dette selskapet (jf. nedenfor). Det er senere fremmet proposisjon til Stortinget med forslag om bevilgning på 50 mill. kroner i ny aksjekapital og 30 mill. kroner i forlenget garanti for driftskreditt, som ledd i å videreføre virksomheten ved Moxy. Det er foretatt endringer i styre og daglig ledelse.
  • A/S Olivin Ved Stortingets behandling 16. juni 2000 av St.prp. nr. 61 for 1999-2000 fikk NHD fullmakt til å gjennomføre en delprivatisering av A/S Olivin med sikte på å redusere statens eierandel i selskapet ned mot 51 pst. Departementet engasjerte i august 2000 meglerfirmaet Fondsfinans ASA til å bistå med finansiell rådgivning og tilrettelegging av det statlige nedsalget. Aksjeposten på 49 % ble i februar 2001 solgt til North Cape Minerals AS for rundt 390 mill. kroner.
  • Arcus AS Stortinget gjorde ved behandling av Budsjettinnst S i Tillegg nr 1 for1998-99 vedtak om salg av Arcus AS med deres datterselskaper. NHD knyttet til seg Christiania Markets (CM) som rådgiver ved aksjesalget. CM har samarbeidet med ledelsen og representanter for de ansatte om utarbeidelsen av et salgsprospekt. Det ble i februar 2001 inngått avtale med et nystiftet holdingselskap, Sucra AS, om salg av en aksjepost på 66 % for rundt 340 mill. kroner. Salget vil legges frem for Stortinget til godkjenning 2001, etter at det er innhentet uttalelse fra Konkurransetilsynet.
  • Norsk Medisinaldepot ASA Sommeren 2000 informerte NMD departementet om at selskapet må gå igjennom en omfattende omstillings- og restruktureringsprosess. Dette vil også berøre selskapets kapitalgrunnlag og eiersammensetning. På denne bakgrunn inngikk departementet i november 2000 avtale med Fondsfinans ASA om finansiell rådgivning og tilrettelegging av aktuelle transaksjoner.

    I følge St.prp.nr 46 for 1998-99 la Stortinget til grunn at staten innen 2003 selger seg ned til en eierandel på 34 pst. Det er senere blitt på det rene at et salg må kombineres med tilførsel av frisk egenkapital til NMD, for å finansiere selskapets forretningsstrategi i en stadig sterkere konkurranseutsatt bransjeutvikling. Også dette salget vil måtte godkjennes av Stortinget, etter innhentet uttalelse fra Konkurransetilsynet.

Skipsfart/sjøsikkerhet

  • Maritim idé og ressursgruppe for kystfart er etablert med undergruppe for nærskipsfarten. Gruppene skal bistå i den videre utviklingen av norsk politikk på dette området.
  • Skipsbygging - revidering av dagens regelverk Regelverket ble endret to ganger i løpet av 2000. Første gang 08.06.2000 og andre gang 22.12.2000. Av endringene 08.06.00 kan nevnes at det ikke lenger ble adgang til å yte tilskudd til skipsbyggingsoppdrag utført i utlandet av norske bedrifter med norsk arbeidskraft, og at ved slep av skrog fra utlandet skal verdien av annet utstyr som følger skipet tas ut av beregningsgrunnlaget. Videre ble det tatt inn nye bestemmelser om delutbetaling. Bore- og produksjonsskip ble tatt ut av ordningen. Ved endringen 22.12.00 ble denne type skip igjen tatt inn under ordningen.
  • Skipsfartsprosjektet Departementet har i perioden arbeidet med en gjennomgang og omlegging av beredskapssystemene for skipsfarten, i nært samarbeid med Norges Rederiforbund og andre berørte departementer og etater. Det tidligere systemet bygger på store krigsorganisasjoner som NORTRASHIP, mens dagens situasjon krever mer fleksible systemer for transportkapasitet til nasjonale og internasjonale behov.
  • Oppfølging Sleipner- ulykken Iverksatt en rekke tiltak basert på de umiddelbare erfaringene etter ulykken. Tiltakene omfatter termiske redningsvester, forbedring av evakueringssystemene og krav til ferdsskriver eller taleregistrator på passasjerfartøyer. NHD koordinerer oppfølgingen av Sleipner- kommisjonens rapport, og vil legge frem et samlet forslag for oppfølging til regjeringen.
  • Erica- ulykken Fulgt opp arbeid etter Erica- ulykken, bl. a. med 2 rundebordskonferanser om sjøsikkerhet i Paris med den franske transportministeren
  • Rederansvar oljesøl Økt rederansvar innført for oljesøl, og maksimumsutbetaling fra Det internasjonale oljesølskadefondet økt med 50%.
  • Sjøsikkerhetskonferanse Gjennomføring av sjøsikkerhetskonferanse om forebyggende sikkerhet, verne- og arbeidsmiljø til sjøs, og produksjon av film om samme, begge i regi av Rådet for arbeidstilsyn på skip.

IKT

  • Reorganisering av Nærings- og handelsdepartementet, herunder etablering av en egen IT- politisk avdeling for å få klarere fokus på IT- politiske saker, bedre samordning av IT- politikken og forsterket satsing på IKT
  • eNorge- planen Utviklet en nasjonal handlingsplan for informasjonssamfunnet, eNorge- planen, basert på EUs eEurope- plan, men tilpasset norske forhold. Planen oppdateres hver sjette måned. Versjon 1 og 2 foreligger. Versjon 3 skal lanseres i juni. Planen har fem fokusområder: individ, kultur og miljø, læring hele livet, næringslivet, arbeidslivet, offentlig sektor.
  • eKoordinator- rapporter Etablert egne rutiner for månedlig rapportering av utviklingen på IT- området fra Regjeringens e-koordinator i NHD til statsministeren.

    De første rapportene har vært om IT i skolen, IT- sikkerhet og sårbarhet, bevaring av elektroniske arkiver, elektronisk handel, elektronisk samhandling i helsesektoren og miljøinformasjon. Neste rapport blir om døgnåpen forvaltning.
  • Fremmet lov om elektronisk signatur For å sørge for gjennomføring av EU-direktiv om et felles rammeverk for elektroniske signaturer, ble det høsten 2000 lagt fram forslag til lov om elektroniske signaturer. Stortinget behandlet forslaget i desember -00. Planlagt ikrafttreden er 1. juli 2001. Samtidig vil utfyllende forskrifter være på plass.
  • E- regelprosjektet Regjeringens mål er at elektronisk kommunikasjon i størst mulig grad skal likestilles med papirbasert kommunikasjon. Prosjektledelsen i Nærings- og handelsdepartementet la sommeren 2000 fram en rapport om hvilke typer hindringer regelverket inneholder, og hvordan disse bør håndteres. Basert på denne rapporten har alle departementene sendt ut høringsbrev om hvilke endringer som må til på sitt område. Dette skal munne ut i en samleproposisjon som regjeringen tar sikte på å legge fram for Stortinget i august i år.
  • Gjennomføring av e-handelsdirektivet Nærings- og handelsdepartementet har videre i samarbeid med flere andre berørte departementer arbeidet med forslag til hvordan e- handelsdirektivet skal gjennomføres i norsk rett. Arbeidet munner ut i et høringsbrev som i nær framtid vil bli sendt på en bred høring.
  • Handlingsplan for bredbånd. Planen ble lagt frem i oktober 2000. Den skal medvirke til gode markedstilbud for tilknytning til bredbåndsnett for skole, bibliotek, sykehus og kommuneadministrasjoner i løpet av 2002 og tilbud om bredbåndsnett for alle norske husstander innen 2004.
  • Rapport om samfunnets sårbarhet som følge av avhengighet av IT.

Teknologiutviklingen gir store muligheter, men kan også medføre ulemper i forbindelse med samfunnets avhengighet av teknologien. Omfattende svikt i IT- systemer og infrastruktur kan forstyrre vitale samfunnsfunksjoner. Det er en samfunnsoppgave å tilstrebe at vi har den innsikt og handlekraft som må til for å oppnå mest mulig av godene og minst mulig av ulempene i forbindelse med en omfattende IT- utvikling.

  • Strategi for eksport og internasjonalisering av IKT- næringen. Norge er kommet langt i overgangen til informasjonssamfunnet. I Regjeringens handlingsplan for IT, eNorge, er det foreslått å utvikle en strategi for eksport og internasjonalisering av IT- næringene. For å sikre nasjonal verdiskapning i IT-næringene, er det spesielt viktig å sikre god tilgang på IT- kompetanse, gunstige vilkår for lokalisering av internasjonal IT- virksomhet i Norge, profilering av norsk IT på viktige markeder i utlandet.