Historisk arkiv

Norsk medisinaldepot ASA - statlig aksjesalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 44/01
Dato: 22.05.2001
Kontaktperson: Reier Søberg, telefon 22 24 65 12,
Morten M. Kallevig, telefon 22 24 67 50

NORSK MEDISINALDEPOT ASA - STATLIG AKSJESALG

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen undertegnet i dag en avtale om salg av statens aksjer i Norsk Medisinaldepot ASA (NMD) til det tyske legemiddelkonsernet GEHE AG. Avtalen er inngått med forbehold om Stortingets samtykke. Aksjesalget er også gjort betinget av at Konkurransetilsynet ikke finner grunnlag for inngrep mot ervervet.

Statens eierandel i NMD utgjør ca. 81 pst. før gjennomføringen av transaksjonen. Den nederlandske legemiddelgrossisten OPG eier 17 pst. og norske apotekere ca. 2 pst. Som ledd i avtalen om eierskifte i NMD har også OPG akseptert å selge sin aksjepost til GEHE. Videre vil de norske apotek-aksjonærene motta tilbud fra NMD om innløsning av sine NMD-aksjer.

Prisen staten oppnår for sin aksjepost utgjør 469 mill. kroner.

Fondsfinans ASA har bistått NHD med investorsøk, finansiell rådgivning og tilrettelegging av aksjesalget. Advokatfirmaet B.A.H.R. har bistått med juridisk rådgivning og forhandlingsbistand.

NMD er Norges største grossist og distributør av legemidler og helsepleiemateriell. Selskapet hadde om lag 440 ansatte ved utgangen av 2000. Omsetningen i 2000 utgjorde vel 6 mrd. kroner, og selskapet hadde en markedsandel for legemidler på ca. 59 pst. Hovedkundene er norske apotek og sykehus. NMD hadde tidligere enerett på engrosomsetning av legemidler i det norske markedet. Eneretten ble avviklet 1. januar 1994 som en følge av EØS-avtalen. I dag er det hard konkurranse mellom legemiddelgrossistene i Norge.

GEHE-konsernet er Europas største legemiddeldistributør med en samlet omsetning på ca. 110 mrd. kroner og ca. 27 000 ansatte. Konsernet driver både grossist- og apotekvirksomhet og eier bl.a. apotekkjeden Lloyds Pharmacy. GEHE har ikke grossistvirksomhet i Norge, men har gjennom oppkjøp av apotek etablert en egen kjede som p.t består av over 30 apotek.

Nærings- og handelsministeren uttaler at med dette salget vil NMD få en sterk og kompetent eier, som vil kunne bidra til å utvikle selskapet videre. Dette er viktig for selskapet i de store endringene som finner sted i dette markedet. Departementet har lagt stor vekt på at så vel ledelse som ansatte i NMD slutter opp om salget. Sett i lys av den harde konkurransen som har utviklet seg innenfor legemiddelomsetningen i Norge, er prisen tilfredsstillende. Salget må også vurderes på bakgrunn av at denne sektoren reguleres gjennom lover og regler, og at det ikke lenger foreligger noen særskilt grunn til at staten skal eie en av de tunge aktørene.