Historisk arkiv

Pressemelding fra Næringslovutvalget: Forslag til tiltak som kan forbedre konsekvensvurderingene ved regelverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding fra Næringslovutvalget

Nr.: 36/01
Dato: 20.04.2001
Kontaktpersoner:
Borger A. Lenth, telefon 22 47 18 00, 62 46 01 11, 41 51 78 43
Nils-Henrik von der Fehr, telefon 22 85 51 40/27

Forslag til tiltak som kan forbedre konsekvensvurderingene ved regelverk

Næringslovutvalget har overlevert til næringsminister Grete Knudsen et forslag til tiltak som kan forbedre de næringsøkonomiske konsekvensvurderinger av regelverk.

Undersøkelser gjennomført de seneste år tyder på at dette arbeidet er av ujevn kvalitet. Etter utvalgets mening er en viktig årsak til dette at vurderingene er meget kompliserte og kompetansekrevende. Det kan ikke forventes at det utvikles tilstrekkelige kunnskaper og nye metoder på området, dersom alle departementer og regulerende myndigheter arbeider uavhengig av hverandre. Utvalget foreslår derfor at arbeidet organiseres på en måte som kan heve kvaliteten og effektivisere arbeidet med konsekvensvurderingene.

Utvalgets forslag er todelt. For det første ønsker man at det etableres en egen enhet med kompetanse i konsekvensutredning, som kan gi råd og støtte til departementene i deres arbeid med ny lovgivning. Enheten tenkes lagt til Nærings- og handelsdeparte-mentet. En slik funksjon er blant annet anbefalt av OECD og etablert i Næringsdeparte-mentet i Sverige.

For at en slik enhet skal ha best mulighet for å lykkes, anbefales også at det etableres en tverrdepartemental gruppe som på høyt nivå tar stilling til utredningsbehovet for planlagt regelverk. En slik ordning er med stort hell gjennomført i Danmark.

Kopi av forslaget kan fås ved henvendelse til Næringslovutvalgets sekretariat v/ Gunvor Mortensen, telefon 22 24 66 73.