Historisk arkiv

Staten kjøper seg inn i Eksportfinans

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 28/01

Dato: 23.03.2001

Kontaktperson:

Arnt Egil Ursin, telefon 22 24 67 20

Staten kjøper seg inn i Eksportfinans

For å sikre institusjonen en fortsatt sterk internasjonal kredittverdighet (AAA) og for å oppnå lavest mulige innlånskostnader og tilgang til alle viktige lånemarkeder, vil Staten kjøpe seg inn i Eksportfinans.

Som følge av at myndighetene har solgt seg ut av Kreditkassen har den statlige og nasjonale eierandelen i Eksportfinans indirekte blitt redusert. Derfor foreslår Regjeringen nå at Staten går inn med en direkte eierandel på 15 prosent. Det er lagt vekt på at norske banker, som er eiere av Eksportfinans, har ønsket et statlig deleierskap.

- Et direkte statlig engasjement i Eksportfinans vil sikre at norske eksportbedrifter får konkurransedyktige tilbud om eksportfinansiering på linje med konkurrerende bedrifter i utlandet, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen. Hun understreker at dersom Eksportfinans ikke opprettholder konkurranseevnen, vil det kunne få store konsekvenser for det nasjonale fagmiljøet på dette området. Norge vil i så måte kunne komme i en uheldig særstilling i forhold til andre land hvor en har statlige løsninger.