Historisk arkiv

Staten selger 49 prosent av aksjene i A/S Olivin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 16/01
Dato: 02.03.2001
Kontaktperson: Reier Søberg, telefon 22 24 65 12

Staten selger 49 prosent av aksjene i A/S Olivin

Nærings- og handelsdepartementet har i dag inngått avtale om salg av 49 pst av statens aksjer i A/S Olivin til North Cape Minerals AS (NCM). Kjøpesummen tilsvarer 400 mill. kroner basert på en gjeldfri verdi av selskapet. Statens eierandel i Olivin utgjør etter dette ca. 51 pst.

North Cape Minerals AS (NCM) utvinner og foredler silikatmineraler i Norge og Sverige. Selskapet driver en nefelingruve på Stjernøy i Finnmark og utvinner olivin på Bryggja i Nordfjord. Videre drives kvarts-/feltspatvirksomhet i Lillesand og i Forshammar i Sverige. Selskapet har ca. 240 ansatte og en årlig omsetning på om lag 500 mill. kroner. NCM er eid av amerikanske Unimin Corp. (84 %) og Franzefoss Bruk AS (16 %).

Fondsfinans ASA har bistått departementet med investorsøk, finansiell rådgivning og tilrettelegging av det statlige nedsalget.

Nærings- og handelsdepartementet fikk 16. juni 2000 fullmakt fra Stortinget til å gjennomføre en delprivatisering av A/S Olivin med sikte på å redusere statens eierandel i selskapet ned mot 51 pst. Det ble forutsatt at man skulle

forsøke å finne fram til nye eiere som har forutsetninger for å videreutvikle og styrke olivinvirksomheten, og dessuten har interesse av å utvikle andre norske mineralressurser med utgangspunkt i A/S Olivins kompetanse.

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen sier i en uttalelse at A/S Olivin gjennom denne transaksjonen får inn en kompetent industriell aktør på eiersiden, noe som bør kunne bidra til å styrke og videreutvikle selskapet i årene fremover.