Historisk arkiv

Statens eierandel i Telenor ASA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/01
Dato: 01.06.01
Kontaktperson: Morten Kallevig, telefon 22 24 67 50

Statens eierandel i Telenor ASA

I en proposisjon til Stortinget 1. juni 2001, ber Regjeringen om fullmakt til å redusere statens eierandel i Telenor ASA ned mot 34 pst gjennom en kombinasjon av emisjon og direkte nedsalg av statens aksjer.

- Dette er akkurat hva den forrige fullmakten inneholdt, og som ikke har ført til noe statlig aksjesalg så langt, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen som en kommentar til dem som fremholder at dette kan bety hektisk nedsalgsvirksomhet.

Det som først og fremst er hensikten, er at Telenor skal få større handlingsrom.

Det var i juni i fjor at Stortinget ga grønt lys for delprivatiseringen og børsnoteringen av Telenor, ved at regjeringen fikk fullmakt til å selge aksjer i Telenor gjennom en kombinasjon av emisjon og direkte nedsalg, men da slik at eierandelen utgjorde minst 51 pst. Etter at emisjonsprosessen var avsluttet i desember 2000 hadde selskapet hentet inn vel 15 mrd. i ny aksjekapital, og statens eierandel var redusert til 78 pst.

Bakgrunnen for forslaget nå om å endre fullmakten ned mot 34 pst, ligger i de raske endringstrekkene i internasjonal telekomindustri, som også berører Telenor. For at selskapet skal kunne utvikle seg videre som en konkurransedyktig aktør, må det ha muligheter til å kunne foreta oppkjøp eller å delta i fusjoner hvor aksjer benyttes som byttemiddel i transaksjonen. Noen alternativer vil kunne bli så omfattende at staten må være villig til å redusere sin eierandel under 51 pst.

Flere av Telenors konkurrenter har eiere som har fått nødvendige fullmakter til å handle raskt i slike situasjoner. Regjeringen ønsker gjennom sitt forslag nå å legge forholdene til rette for at Telenor lettere skal kunne delta i den raske strukturendringen som skjer innen bransjen. Dette vil også være den beste måten staten kan bidra til å sikre og øke aksjonærverdiene i selskapet på.