Historisk arkiv

Viktig juridisk fundament for elektronisk kommunikasjon på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 66/01
Dato: 13.09.2001
Kontaktpersoner: Thomas Myhr, telefon 22 24 02 33
Geir Sætre, telefon 22 24 66 84

Viktig juridisk fundament for elektronisk kommunikasjon på plass

Med  Odelstingsproposisjon nr. 108som Regjeringen nylig har oversendt Stortinget legges et avgjørende fundament for å ta i bruk elektronisk kommunikasjon i stor skala. Når lovendringene som foreslås i proposisjonen er gjennomført vil det plassere Norge i fremste rekke når det gjelder å ha et juridisk fundament for elektronisk kommunikasjon.

Proposisjonen er resultatet av eRegelprosjektets arbeid som startet høsten 1998. Målet har vært å legge forholdene til rette slik at elektronisk kommunikasjon får den samme juridiske holdbarhet som papirbasert kommunikasjon. Ca. 700 lover er nå gjennomgått og det viser seg at på noen områder må regelverket endres. I proposisjonen foreslås derfor endringer i 39 lover med ikrafttreden allerede fra 1. januar 2002.

Forvaltningsloven, selskapslovene og forsikringsavtaleloven er eksempler på lover som nå vil bli endret, slik at det f. eks. blir mulig å kommunisere elektronisk med forvaltningen, mellom bedrift og aksjonærer og at det blir mulig å tegne forsikring over Internett. Videre, er det avklart at f.eks. avtaleloven og lover innen helse,- sosial- og trygdeområdet ikke er til hinder for elektronisk kommunikasjon.

Av proposisjonen fremgår det også at krav om "skriftlig" skal ansees å være oppfylt ved elektronisk kommunikasjon og at det må stilles et eksplisitt tilleggskrav ("på papir") dersom dette ikke er ønskelig. Eksempel på dette er testament og oppsigelse av arbneidsforhold hvor det fortsatt skal være krav om underskrift på papir.

Proposisjonen omhandler ikke lover hvor det for tiden pågår revisjonsarbeid, f.eks. prosesslovgivningen og valgloven.