Historisk arkiv

Mobilt Internett - Norges mulighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

eKoordinatorrapport 07.09.2001, nr 12


Månedsrapport 07/09-2001 Nr 12

Mobilt Internett - Norges mulighet

Nærings- og handelsdepartementet har igangsatt et forprosjekt med sikte på å klarlegge et rammeverk for en mulig nasjonal satsing på mobilt Internett og mobile tjenester, som varslet i eNorge 3.0.

Norges fortrinn

Helt siden vi tente varder for å mobilisere Leidangen, har vår geografi, skipsflåte og spredte bosetting gjort at vi har utviklet og brukt nye teknologier for trådløs kommunikasjon.

Vi er i verdenstoppen når det gjelder utdanningsnivå, utbredelse og bruk av mobiltelefoni, PC og Internett. Vi har sterke og kreative faglige miljøer og en dyktig, entusiastisk og engasjert bransje. Vi ser konturene av noe som kan bli en ny næringsklynge. Det norske markedet er modent, og med ønsker om mer mobilitet og fleksibilitet i hverdagen, gir dette enestående muligheter til å utvikle nye tjenester og nye bruksmønstre. Norske bedrifter er også gode på bruk av ny teknologi.

Disse fortrinnene må vi utnytte. Det betyr at vi må markedsføre Norge som testland og samarbeidspartner. Norge som mobil-nasjon kan bli en internasjonal merkevare. Dette vil gi nye muligheter for kunnskaps-basert næringsutvikling og eksport.

Der du er – når du trenger det

Mobilt Internett er teknologi som gjør at du har tilgang til tjenester der du er, når du trenger det. Mobile tjenester gjør at mobiltelefonen, eller en trådløs terminal, enkelt kan finne ut hvor du er og hvor f.eks. nærmeste minibank, apotek eller bilverksted finnes. Dagens GSM-system tillater lite mer enn tekstmeldinger, lokalisering og nyhetstjenester. Men nye løsninger, som WLAN (radiobaserte lokale nett) og etter hvert UMTS (3. generasjons mobiler) vil gjøre det mulig å realisere avanserte mobile tjenester.

Vi kan enkelt og trådløst være på Internett enten hjemme, på bussen, på kontoret, på forelesning, i møter, butikken eller i bilen, for å lese aviser, betale regninger, besvare e-post eller la oss underholde.

Hvordan kommer vi dit?

Realisering av mobilt Internett og mobile tjenester krever en aktiv og samordnet politikk både på tele-siden og på innholds-siden (eks. logistikk og digitale kart).

En nasjonal satsing på mobilt Internett og mobile tjenester må skje i dialog mellom myndighetene og bransjen. Vi har allerede møtt bransjeorganisasjonene, og noen av behovene det pekes på, er:

  • en bedre samordning av bransjen
  • evne til å trekke til oss den beste kompetansen
  • gode rammebetingelser for oppstartbedrifter
  • relevant forskning

Den "trådløse" IT bransjen i Norge er i stor grad gründerbedrifter med stor bredde og mangfold, men også med større aktører som Telenor, Kongsberg-gruppen, Opera, Nera og NetCom. Tilsvarende er bransjen i liten grad preget av samordning og helhetlig tenkning. Her ligger kanskje den viktigste utfordringen for myndighetene ; å bidra til et mer samordnet og helhetlig løft. Vi må sammen sette Norge på kartet internasjonalt som en ledende nasjon innen mobilt Internett og mobile tjenester.
På samme måte må bransjen ta aktivt grep inn mot det mobile markedet.

En slik nasjonal samordning av kreftene, kan frigjøre ressurser til økt satsing på mobilt Internett.