Historisk arkiv

eNorge planen og forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Debattinnlegg av Grete Knudsen i Aftenposten 25. september 2000

eNorge planen og forskning

Debattinnlegg i Aftenposten 25.09.00 av nærings- og handelsminister Grete Knudsen

I et innegg i Aftenposten 17 juli hevder professor Leif B. Methlie ved Norges Handelshøyskole at Regjeringens eNorge- plan mangler anvendelsesorientering. Mens EUs eEurope- plan vektlegger stimulerende tiltak for å gjøre bruk av infrastrukturen, er Norge mer opptatt av å øke tilliten til teknologien, mener han.

Methlie peker på viktige problemstillinger og jeg deler flere av hans synspunkter. Jeg vil likevel svare på kritikken ved å presisere at eNorge- planen ikke skal være en kopi av eEurope- planen, men må tilpasses norske forhold og ta utgangspunkt i de utfordringer som en norsk IKT-politikk må fokusere på.

La meg ta et eksempel. I følge en nylig publisert undersøkelse er Norge i verdenstoppen når det gjelder bruk av Internett og kjøp av varer eller tjenester på nettet. Undersøkelsen viser også at vi har et vekstpotensiale. Hele 17 prosent oppgir at de i løpet av den siste måneden har overveid å handle på nettet, men at de av ulike årsaker har avstått. Dette tror vi i hovedsak skyldes manglende tillit til sikkerheten. Derfor er tiltak som øker tilliten helt avgjørende dersom vi skal nå målet om et informasjonssamfunn for alle. Som et ledd i eNorge- planen legger derefor Regjeringen i løpet av høsten fram et forslag til lov om elektroniske signaturer.

Et annet av de 70 tiltakene som omtales i eNorge, er en handlingsplan for bredbåndskommunikasjon. Den blir lansert i oktober i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet. eNorge- planen omfatter også tiltak som skal sikre bedre tilgang til teknologien, blant annet ved å stimulere til etablering av Internett-kafeer i offentlige rom, f. eks. i kjøpesentre og biblioteker. Den omfatter tiltak for å øke folks generelle kompetanse i bruk av IKT, samt tiltak for å sikre tilgang på IKT-kompetanse. Hovedmålet er en bredest mulig anvendelse av IKT.

På mange måter er elektronisk handel og forretningsdrift kjernen i den nye nettverksøkonomien. Det vil kreve nye nettverk, nye samhandlingsformer, nye organisasjonsformer og en ny type ledelsesstrukturer. Her ligger det store potensialet for norsk næringsutvikling og jeg tenker ikke bare på kunnskapsbedrifter og dot.com- selskaper, men vel så mye på tradisjonell industri, håndverk, tjenesteyting og handel. Det kan fort bli en trussel om bedriftene ikke ser Internett som en mulighet.

I samsvar med eNorge- planen er det gjennomført et forprosjekt for et nasjonalt e-handel program med fokus på små og mellomstore bedrifter. Formålet er å bidra til å fremskynde småbedriftenes bruk av elektronisk handel og forretningsdrift. Det foreslås å gjennomføre forbedringsprosjekter i den enkelte bedrift, samt å spre resultater og erfaringer. Programmet vil pågå til utgangen av 2004.

En viktig forutsetning er å få til en god kobling mellom næringslivet og den forskningen som er gjort på området. Professor Methlies prosjekt som er støttet av SKIKT (Sosiale og kulturelle forutsetninger for informasjons- og kommunikasjonsteknologi) vil kunne bli et viktig bidrag. Prøving og feiling er viktig, men utviklingen går veldig raskt. Derfor er må vi også trekke maksimal lærdom av forskningsresultatene som allerede foreligger.

Vi må ha en god dialog med forskningsmiljøene når det gjelder alle forutsetninger som er viktige for utvikling av informasjonssamfunnet. Dialogen har vært et viktig element i utarbeidelsen av planen og vil fortsatt være viktig i den videre utformingen av IT-politikken. Målene kan ikke nås av regjeringen alene.