Historisk arkiv

EXPO 2000 - "Et lite stykke Norge" av Grete Knudsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Grete Knudsen, Kronikk i Dagens Næringsliv

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen:

EXPO 2000 - "Et lite stykke Norge"

Kronikk i Dagens Næringsliv 31. mai 2000

Fra 1. juni og fremover i fem måneder vil 8.000 mennesker hver dag besøke et lite stykke Norge i Hannover. Vi deltar på verdensutstillingen, EXPO 2000, for å presentere fremtidens Norge og for å fortelle historien om vårt velferdssamfunnet. En historie der møtet mellom menneske og natur har lagt grunnlaget for et høyteknologisk og moderne næringsliv. En historie som stadig genererer nye kapitler.

EXPO 2000 setter fokus på Menneske, natur og teknologi

Den norske deltakelsen skal vise grunnleggende sider av det Norge som går fremtiden i møte: Energi og kunnskap – forvaltning av naturressurser og utvikling av ideer. Vi deltar på verdensutstillingen under slagordet Managing Resources, Generating Ideas. Målet er å formidle budskapet om Norge anno 2000 som et moderne, internasjonalt orientert kunnskaps- og kultursamfunn. I langt større grad enn før vil samhandling internasjonalt foregå i nettverk av større og mindre enheter. Norske byer og bedrifter kan ikke bare ha Norge, regionen eller fylket som arena. Vi må ha verden som arena. En møteplass for kultur, næringsliv og kunnskap.

EXPO 2000 representerer en unik anledning til styrke vårt fokus på Europa og i særdeleshet Tyskland, som er vår viktigste enkeltstående handelspartner. Vårt velferdssamfunn – økonomisk som kulturelt – er utviklet gjennom vår kontakt med omverden og da i særdeleshet Europa. Tyskland representerer en viktig bro for Norge inn i det nye Europa som nå er under utvikling, og som Tyskland i seg selv er et uttrykk for. Norge er i Europa og Europa er i Norge. Viktigheten av å markere Europas betydning for Norge kan ikke vurderes høyt nok. Samtidig er det viktig å legge til rette for at norsk næringsliv ser nytten av å møte verden, og dermed bidra til utviklingen av morgendagens samfunn.

Norges deltagelse på EXPO 2000 er på denne bakgrunn et partnerskap mellom stat og næringsliv – et aksjeselskap som så langt ikke har falt i verdi – men som har muliggjort en paviljong spesielt tilrettelagt som en møteplass for norsk og internasjonalt næringsliv.

Norges utgangspunkt er vår natur. Den har gitt oss muligheter få nasjoner er forunt, men også utfordringer som er overvunnet med kunnskap og kreativitet. Fremtidens Norge må også bygge videre på dette grunnlag. Norges posisjon som verdensledende innenfor maritim kompetanse er et resultat av behovet for å overkomme havets utfordringer. Denne kompetansen har i sin tur bidratt til utviklingen av telekommunikasjon som en ny, viktig norsk næring. Det er en prioritert oppgave å øke kunnskaps- og teknologi-innholdet i våre produkter. Betydningen av å skape ny teknologi og kompetanse for fortsatt å kunne dra nytte av de ressurser landet vårt gir, vil være motoren i Norges utvikling.

I en verden preget av omfattende globalisering blir de som evner å samarbeide over grenser og dele kunnskap vinnere. Kunnskap og kompetanse vil skille vinnerne fra taperne i en internasjonal økonomi. Da er det ikke tilstrekkelig med vakre fjell og fjorder når vi markerer Norges plass i fremtidens globale samfunn. Det er på høy tid at resultatene av våre naturgitte muligheter og vår evne til å forvalte dette, settes på dagsorden som et av Norges viktigste konkurransefortrinn.

Det antas at 8000 mennesker vil besøke den norske paviljongen hver dag i løpet av utstillingsperioden. Til sammen vil 1,2 millioner mennesker besøke vår paviljong mellom 1. juni og 31. oktober. Det er viktig at både myndighetene og næringslivet utnytter de mulighetene dette gir oss.

Hva vil besøkende og spesielt inviterte oppleve under Expo 2000?

SND og Norges Eksportråd arrangerer IKT-workshop i samarbeid med norske og tyske aktører, bl.a. Siemens og DaimlerChrystler. Aktørene vurderer konkrete muligheter for samarbeid og utvikling.

Sammen med de tyske energigigantene Ruhrgas og Siemens vil Statkraft, Statoil og Hydro arrangere en egen energikonferanse under temaet, Energi og miljø – utfordringer og målsetninger i et nytt årtusen.

Color Line og Hurtigruten vil i samarbeid med Norges Turistråd eksponere Norge som opplevelse og turistmål for hele Europa, og for Tyskland i særdeleshet. Tyskland er det viktigste utenlandsmarkedet for norske reiselivsbedrifter. Tyskerne utgjør 28,5 % av den totale utenlandstrafikken til Norge.

Som hovedaksjonær og tung bidragsyter til Expo 2000, vil staten sette inn ressurser for å bidra i profileringen av Norge. Vi tror at fremtidens bedrifter trives best i samfunn med gode velferdsordninger og sosial stabilitet.

Norske medisinske miljøer er av de fremste i verden innen telemedisin, og blant de mer spektakulære begivenhetene på Expo kan nevnes overføringen av en operasjon direkte fra Trondheim til storskjerm i Hannover.

Videre vil Miljøverndepartementet arrangere seminarer om energieffektivitet og regional bærekraftig utvikling, Fiskeridepartementet om matsikkerhet og akvakultur, mens Kirke-, undervisnings og forskningsdepartementet i sine arrangement ønsker å fremheve Norge som en kunnskaps- og kompetansenasjon. De kommende generasjoner imøtekommes gjennom Barne- og familiedepartementets europeiske ungdomskonferanse, der medvirkning og likestilling står sentralt.

Å være mulighetenes samfunn krever lagspill og samhandling. Det føler jeg vi har fått til. Målet er at innsatsen også skal bære frukter inn i fremtiden. EXPO 2000 er et lite stykke Norge under Verdensutstillingen i Hannover. En smakebit av både mektig natur og finstemt teknologi og kunnskap.