Historisk arkiv

Samråd om by-branding

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Sjekkes mot framføring

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen

"SAMRÅD OM BY-BRANDING"

Innledende ord, Trondheim 2. november 2000

Den teknologiske utviklingen, globaliseringen og den internasjonale konkurransen gir næringslivet i alle land store utfordringer.

Norge er avhengig av ny verdiskaping for å bygge velferdsstaten videre. Vi må gripe mulighetene den nye teknologien gir.

Vi må satse mer på kompetanse og kreativitet.

Vi må løfte oss som forskningsnasjon.

Vi har store muligheter, men vi må ut av råvareklemma. Vi må satse på mer kunnskapsbasert næringsvirksomhet. Og vi må omstille vår tradisjonelle industri.

Næringspolitikk og kompetansepolitikk må smelte sammen.

Både vår velferd og fremtidige arbeidsplasser vil avhenge av hvordan vi foredler vårt høye kunnskapsnivå fra idéer til konkret handling. Vi må rive ned gjerdene mellom investorene, bedriftene og kunnskapsinstitusjonene.

Globaliseringen av norsk næringsliv

Teknologien og "den nye økonomien" gjør at verden blir mindre og vi alle mer globale. Globaliseringen har også nådd norsk næringsliv.

Mange av bedriftene i kunnskapsøkonomien er små og nystartede. De mangler ennå internasjonal erfaring, men opptrer på et globalisert marked og viser også stor interesse for å bli mer internasjonale.

Globaliseringen krever imidlertid evne og vilje til omstilling fra hele næringslivets side. Jeg vil derfor nevne at Regjeringen er i ferd med å lage en strategi for eksport og internasjonalisering av norsk IKT-næring.

Utformingen av strategien foretas i samarbeid med næringen, og strategien skal fremlegges før utgangen av 2000.

Arbeidet med utforming av strategien er i gang, og vi legger opp til en strategi som skal være handlingsrettet og skal fornyes jevnlig. Ansvaret for gjennomføringen av strategien vil i stor grad ligge i næringslivet og dets organisasjoner.

Mange norske bedrifter uten noen internasjonal erfaring vil trenge drahjelp i møtet med nye ukjente markeder og til det å forholde seg til nye kulturer.

Velferd som forutsetning for verdiskapning

Det var med glede jeg i dagens Adresseavis så at en representant for næringslivet her i Trondheim etterlyste velferdstiltak for næringsutvikling.

Jobbmuligheter, barnehager, billigere boliger for ungdom og kulturtilbud er viktige forutsetninger for en god næringsutvikling. Noe som også bekreftes av en undersøkelse fra Østlandsforskning:

Undersøkelsen fra avgangselevene ved åtte videregående skoler i Hedmark og Oppland viser at jobbmuligheter og rimelige boliger er de viktigste årsakene til valg av bosted. Barnehagetilbud kommer som nummer tre, etterfulgt av fin natur, kulturliv, idrettstilbud og etter hvert caféliv.

Kunnskapssamfunnet gir oss nye utfordringer.

I kampen om kunnskapen – de gode hodene – vil et samfunn med høy livskvalitet bli et konkurransefortrinn og en viktig forutsetning for innovasjon og verdiskapning. Når kunnskap er den viktigste produksjonsfaktoren kreves det andre infrastrukturtiltak enn vi hadde i industrisamfunnet. På denne måten må næringspolitikken utvikles i sammenheng med velferds- og kulturpoltikken.

Innovasjon krever forskning og utdanning. Innovasjon skjer best i kunnskapsklynger. Du tar ikke patent på de gode ideene, men bytter dem i nye ideer. Framtidas vinnere deler kunnskap.

Innovasjons- og verdiskapningssystemene i kunnskapsøkonomien er snudd litt på hodet. Som et utgangspunkt kan vi si: Livskvalitet er nå en forutsetning for innovasjon og økt verdiskapning, og ikke et resultat av dette.

Et eksempel er Nydalen og Grünerløkka. Der kryr det nå av nye dot.com-selskaper. Kafé og kulturliv, og et sosialt liv i samkvem med likesinnende fungerer som magneter. Etterhvert må det også tilbys nok (og billigere!) barnehageplasser og boliger, trygge og gode oppvekstmiljøer og andre ting som trykker på unge foreldre, slik vi har sett det i Silicon Valley.

Dette må vi utnytte i Norge. Eller rettere sagt i norske lokalsamfunn. Enten det dreier seg om bydeler i Oslo, Trondheim og Bergen, eller distriktskommuner. Engasjementet må komme lokalt ifra.

Her i Trondheim produseres det høyt kvalifiserte kunnskapsarbeidere på løpende bånd gjennom NTNU-systemet. Trondheim har en av Europas største forskningsstiftelser med SINTEF, og Trondheim er en stor småby med lite kriminalitet, omkranset av fin natur og godt kulturtilbud og nordmenn er et folkeslag som kommuniserer bra på engelsk.

Derfor er det også spennende å bli invitert hit i dag. Dette initiativet er veldig riktig. Jeg tror det er mye å hente på å samordne ressursene. Skape et lokalt partnerskap mellom kommune og næringsliv for å profilere byen. Både for å styrke selvtilliten lokalt, men også for å bidra til et offensivt inntrykk av en levende by i en globalisert verden.

Takk for oppmerksomheten.