Historisk arkiv

Telenor-emisjonen, statlig arroganse?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Debattinnlegg av eksp.sjef Reier Søberg i Dagens Næringsliv 12. mars 2001

Ekspedisjonssjef Reier Søberg

Telenor-emisjonen, statlig arroganse?

Debattinnlegg i Dagens Næringsliv 12. mars 2001

I en leder i Dagens Næringsliv 7. mars beskyldes staten for å opptre arrogant, blant annet fordi man har overlatt til Telenor å besvare spørsmål fra Fondsmegerforbundets etiske råd. Geir Woxholth, leder av rådet, hevder at staten og Telenor har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med Telenor-emisjonen.

Det er ikke uttrykk for "mangel på velvilje" overfor etisk råd at Nærings- og handelsdepartementet forholder seg til den ansvarsdeling som gjelder mellom staten og selskapet for ulike deler av prospektet, og hvordan den faktiske gjennomføringen av transaksjonen skjer i forhold til dette. Tvert i mot bør så vel Dagens Næringsliv som Fondsmeglerforbundet være opptatt av at man i store og kompliserte transaksjoner er særdeles nøye med å ikke blande sammen de formelle rollene. Dette er ikke mindre relevant all den stund transaksjonen var en emisjon av aksjer i Telenor, og ikke et salg av aksjer fra staten.

Dagens Næringsliv fastslår på grunnlag av etisk råds vedtak at det er begått overtramp, og synes å mene at Nærings- og handelsdepartementet derfor burde tatt vedtaket med større alvor enn å ta det til etterretning. Jeg må gjenta, som departementet allerede har gitt uttrykk for, at det er ulike syn på den juridiske holdbarheten i etisk råds kritikk. At rådet har valgt å bruke så sterk ordbruk kan derfor egne til å forbause. Nærings- og handelsdepartementet kjenner relevant lovgivning, og mener å ha forholdt seg korrekt til den. De beslutninger som ble tatt under gjennomføringen av transaksjonen hadde til formål å ivareta hensynet til investorene. Det er vår oppfatning at det skjønn som ble utøvet var saklig begrunnet i de råd som da ble gitt.

Det er ikke uinteressant hva etisk råd mener om disse spørsmålene i ettertid. Selv om det er Nærings- og handelsdepartementets oppfatning at det ikke har skjedd noen usaklig forskjellsbehandling, og langt fra rettsbrudd, vil man selvfølgelig ønske å trekke lærdom av alle kvalifiserte synspunkter som fremmes. Det er på denne bakgrunn vi har uttalt at vi tar etisk råds vurderinger og konklusjoner til etterretning. Å ta noe til etterretning kan faktisk bety nettopp hva det ligger i ordet.