Historisk arkiv

Tillatelse for Statkraft SF til redusert utbygging av Beiarnvassdraget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 25/00
Dato: 05.05.2000

Tillatelse for Statkraft SF til redusert utbygging av Beiarnvassdraget

I statsråd i dag er Statkraft SF gitt tillatelse til reduksjon av tidligere vedtatt utbygging av Beiarnvassdraget i Beiarn kommune i Nordland. Planendringen vil redusere de negative virkningene for natur og landskap i forhold til den plan som lå til grunn for gjeldende konsesjon. Endringen medfører redusert produksjon på 25 GWh/år, fra opprinnelig 208 GWh/år til 183 GWh/år.

I juni 1987 samtykket Stortinget i at Statkraft fikk tillatelse til regulering av Beiarnvassdraget. Reguleringsbestemmelser og manøvreringsreglement for utbyggingen ble fastsatt ved kgl.res. av 27.01.89. På bakgrunn av kraftoverskudd og lønnsomhetsvurderinger ble imidlertid prosjektet utsatt på ubestemt tid.

I april 1998 søkte Statkraft SF om planendring av prosjektet.

Planendringen medfører at overføringen av Tverråga med Hellebekken, Tellingsbekken og Tyvåga I og II sløyfes. Regulerings- og inntaksmagasinet i Tollåga erstattes med et inntaksbasseng noe lenger ned i vassdraget. Installasjon og slukeevne reduseres i tråd med innskrenkningene. Grensene for minstevannføring i Beiarelva ved utløpet fra kraftstasjonen blir entydig bestemt og kravet om forbislippingsanordning ved kraftstasjonen justert.

Kontaktperson:
Sissel Edvardsen, 22 24 61 09