Historisk arkiv

Avvikling av GFU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 66/01
Dato: 29.05.2001

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Avvikling av GFU

Myndighetene har som del av den pågående restruktureringen av norsk gassvirksomhet i noen tid vurdert en endring av det norske ressursforvaltningsregimet for gass, herunder avvikling av Gassforhand-lingsutvalget (GFU). Økt modenhet av norsk sokkel, åpning av gassmarkedene i Europa og endringer i selskapsstrukturer langs verdikjeden for gass, gjør at produsent-selskapene på norsk kontinentalsokkel bør få større kommersiell handlefrihet.

Blant annet på bakgrunn av disse vurderingene har regjeringen besluttet at avsetning av norsk gass gjennom GFU til EØS-området avvikles midlertidig fra 1. juni 2001. GFU vil bli permanent avviklet fra kommende årsskifte, med forbehold om nærmere behandling i Stortinget.

I perioden frem til permanent avvikling av GFU vil det bli forberedt nødvendige tilpasninger i lovverk og konsesjonsverk. Myndighetene vil instruere selskapene på norsk sokkel om å starte arbeidet med å tilpasse kontrakter og andre avtaler seg imellom, slik at selskapene fra nå av kan avsette sin gass på individuell basis.

Det vil bli aktuelt med enkelte overgangsordninger inntil ordningen formelt er avviklet.

Olje- og energiminister Olav Akselsen kan treffes for kommentarer utover kvelden via informasjonssjefen, 22 24 61 09 eller 90 19 73 82.