Historisk arkiv

eHandel vil gi store gevinster innen samhandling i petroleumsindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 25/01
Dato: 14.03.01

Kontakperson: Kristian Hausken, Statoil, 90 17 19 53
Sissel Edvardsen, OED, 22 24 61 09

eHandel vil gi store gevinster innen samhandling i petroleumsindustrien

Olje- og energiminister Olav Akselsen mottok i dag en rapport fra et offentlig oppnevnt utvalg som har utredet konsekvenser og muligheter av elektronisk handel og forretningsdrift i olje- og gassindustrien. Utvalget har vært ledet av Kristian Hausken i Statoil.

Utvalgets konklusjoner og anbefalinger:
Utvalget baserer sine konklusjoner på egne erfaringer, en omfattende intervjurunde, samt en spørreundersøkelse som gikk ut til 960 offshore-leverandørbedrifter.

Elektronisk handel og forretningsdrift vil etter utvalgets mening medføre en rask og dyptgripende endring i måten industrien samhandler på. Petroleumsbransjen forventes å være blant de ledende til å ta i bruk eHandel, og vi vil raskt se en endring i en lang rekke av de arbeidsprosesser som preger virksomheten. Utvalget tror at det er innen samhandling de største gevinstene innen elektronisk handel og forretningsdrift på sikt vil komme.

Innenfor kjøp og salg vil markedsplasser bli viktige, men ikke enerådende. På kort og mellomlang sikt mener utvalget at markedsplassene vil spille en sentral rolle for å bringe fram handel på nettet. Det er startet opp en rekke initiativ for å etablere markedsplasser også innen olje- og gassvirksomheten. Utvalget er av den oppfatning at det vil bli en betydelig konsolidering blant disse selskapene.

Standardisering av dataformater og produktkoder er i dag etter utvalgets mening de største barrierene for bruk av elektronisk handel. Arbeid med standardisering er følgelig viktig for å kunne utnytte eHandelens muligheter.

Utvalget tror at Internett gradvis vil overta for intranett og ekstranett og at dagens interne kommunikasjonsplattformer vil gradvis bli erstattet av Internett. Sikring vil da stå sentralt. Denne utviklingen vil stille store krav til sikkerhet av data og brukernes opptreden i nett. Spørreundersøkelsen som ble foretatt i forbindelse med rapporten, identifiserer sikring som den mest sentrale utfordring i forbindelse med eHandel.

Det er viktig at norsk oljevirksomhet ligger i forkant for å kunne utnytte de muligheter den teknologiske utviklingen innebærer. Utnytter ikke norske bedrifter de muligheter eHandel gir, vil gradvis møte sterkere internasjonal konkurranse, også på hjemmemarkedet. Utvalget anbefaler sterkt at "e" blir en viktig del av bedriftenes strategier og handlingsplaner.

Det vil være essensielt for norske små og mellomstore bedrifter (SMB) å være bevisst de konsekvenser og muligheter elektronisk handel og forretningsdrift vil gi. 63 prosent av bedriftene som var med i spørreundersøkelsen har enda ikke kommet i lærefasen når det gjelder elektronisk handel. Utvalget vil sterkt anbefale alle bedrifter å bygge opp sin kompetanse på området, overvåke sitt eget marked i forhold til eHandel og ikke minst være i nær dialog med sine viktigste kunder i forhold til deres krav og forventninger. Samtidig finner utvalget det viktig å advare mot å foreta betydelige investeringer innen eHandel uten at det er foretatt grundige analyser i forkant.

Det vil være ressurskrevende og lite kostnadseffektivt for SMBer å forholde seg til mange markedsplasser med ulike grensesnitt. Utvalget er av den oppfatning at bransjen bør tilstrebe en forenkling og samordning. Det bør legges til rette for at oljerelaterte markedsplasser og en horisontal regional markedsplass enkelt kan benyttes i et samspill.

Utvalget støtter de tiltak og initiativ det offentlige har igangsatt for å tilrettelegge for utnyttelse av internett. Det offentlige har også bevilget penger til kompetanse-oppbygging av norske SMBer innen eHandel (40 mill. kroner via SND). Utvalget finner det naturlig med økt satsing fra det offentlige spesielt rettet mot SMB-sektoren.

Utvalget finner det viktig at staten deltar direkte i å etablere en horisontal markedsplass for Norge, med bredt industrielt eierskap. Det bør arbeides for at en slik horisontal portal også blir knyttet opp mot ulike vertikale portaler. Små og mellomstore bedrifter vil da kunne forholde seg til en markedsplass og gjennom den nå andre markedsplasser.

Man ser ikke noe eget behov for at det offentlige skal beslutte noen ekstraordinære tiltak innen standardisering. Utvalget er av den oppfatning at det offentlige bør etablere virkemidler slik at man kan oppnå landsdekkende bredbåndstilgang.

Statsråd Akselsen sa:
-Takk for presentasjonen og rapporten. Den vil bli lesen grundig, og også distribuert til andre relevante departement. Regjeringa har eit mål om at Noreg skal vera verdsleiande når det gjeld bruk av ny informasjonsteknologi. Det er etter mi meining naturleg at olje- og gassindustrien, som både er ei teknologitung og ei investeringsintensiv næring, har eit mål om å vera blant dei leiande næringar innan elektronisk handel. Vi i Olje- og energidepartementet vil følgja utviklinga av elektronisk handel i næringa nøye. Vi har allereie jamleg kontakt med bransjeorganisasjonane på området. Elektronisk handel er eit tema som og burde vera aktuelt å drøfta i Topplederforumet.

Rapporten