Historisk arkiv

OSPAR-konsultasjon vedrørende disponering av Ekofisk-tanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 40/01
Dato: 05.04.2001
Kontaktperson: Ingvild T. Haug, 22 24 61 07; Lindis Nerbø, 22 24 58 38

OSPAR-konsultasjon vedrørende disponering av Ekofisk-tanken

Regjeringen har i dag besluttet å igangsette en konsultasjonsprosess med de andre partene til OSPAR- konvensjonen (Oslo-Paris-konvensjonen om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav), i forbindelse med planene om å etterlate Ekofisk-tanken på feltet.

I tråd med vedtaket som ble fattet av OSPAR-kommisjonen i 1998, kan betonginstallasjoner etterlates offshore, dersom myndighetene i vedkommende land gir tillatelse til dette. Tillatelsen må være basert på en samlet vurdering der gitte kriterier må være oppfylt. Før beslutning treffes må det gjennomføres en konsultasjon med de øvrige traktatpartene. Konsultasjonsprosessen begynner med at dokumentasjon om saken blir oversendt kommisjonen minst 32 uker før en har planer om å gi slik tillatelse.

Bakgrunnen for Regjeringens beslutning er disponeringsplanen for Ekofisk I, som Olje- og energidepartementet mottok i oktober 1999. Planen omfatter disponering av 14 stålinstallasjoner, rørledninger, borekaks og en lagertank i betong (Ekofisk-tanken). Rettighetshaverne i Ekofiskområdet tilrår å ta alle stålinnretningene til land for materialgjenvinning. Stortinget fattet i desember vedtak om at rørledningene, som er nedgravd, vil bli etterlatt på feltet.

Basert på en totalvurdering konkluderer rettighetshaverne med at den beste disponeringsløsningen for betongtanken og beskyttelsesveggen er å etterlate disse på feltet. Rettighetshaverne baserer sine vurderinger på forhold som teknisk risiko, risiko for personell og andre installasjoner i området, miljøforhold og kostnader.

Ved en eventuell etterlatelse vil tanken bli rengjort, avmerket på sjøkart, påmontert signalutstyr for å trygge skipsfarten, samt påmontert varslingsutstyr for helikoptertrafikken til Ekofiskfeltet.