Historisk arkiv

Petroleumsindustrien sammen for å styrke konkurranseevnen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 48/01
Dato: 25.04.2001

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Petroleumsindustrien sammen for å styrke konkurranseevnen

Oljeselskapene og leverandørindustrien på norsk sokkel går sammen med fagforeningen og myndighetene for å styrke norsk sokkels og norsk petroleumsindustris konkurranseevne.

I første omgang settes det blant annet i verk tiltak for å styrke rekrutteringen til bransjen, og synliggjøre at oljeindustrien i Norge har en betydelig og langvarig fremtid. Arbeidet med å styrke konkurranseevnen ledes av Topplederforumet.

Topplederforumet ledes av olje- og energiminister Olav Akselsen og består av drøye 20 representanter fra oljeselskaper, leverandørbedrifter, fagforeninger og myndigheter. På siste møte i Topplederforumet ble det identifisert fem prosesser og ni konkrete tiltak for å fremme oljeindustriens konkurranseevne (se vedlegg).

Innenfor en del av de identifiserte prosessene eksisterer det allerede velfungerende samarbeidsorganer. Innenfor andre av prosessene er slike organer under opprettelse. Topplederforumet vil ikke iverksette konkurrerende initiativ til disse, men samarbeide og komme med innspill for å videreutvikle de enkelte prosessene. Intsoks administrerende direktør Gulbrand Wangen sitter i Topplederforumet, og vil være forumets ansvarlige for prosessen internasjonalisering. I forbindelse med HMS er det nylig opprettet et Sikkerhetsforum i regi av Oljedirektoratet. Topplederforumets medlemmer Gunnar Berge og Tore Torvund vil følge arbeidet i Sikkerhetsforumet og være ansvarlige for prosessen HMS i Topplederforumet. Innen forskning/ teknologiutvikling vil det opprettes en strategigruppe som vil få en tilsvarende forankring til Topplederforumet.

Av de ni identifiserte tiltakene er i første omgang følgende tre prosjekter vedtatt iverksatt:

Kompetansebehov/ekstern kommunikasjon
Det gis i mange sammenhenger inntrykk av at olje- og gassindustrien er på hell og ingen næring å satse på i fremtiden. Dette resulterer i at ungdommen velger seg bort fra bransjen. For å snu dette inntrykket ønsker næringen i fellesskap å formidle at:

  • Norge har gassressurser for 100 år til og oljeressurser som vil vare i over 30 år, og det vil kreves betydelige investeringer for å utnytte disse
  • Olje- og gassindustrien er blant de største inntektskilder til statskassen og Norges desidert største næring innen eksport
  • Bransjen er en betydelig arbeidsgiver med nær 100.000 direkte sysselsatte
  • Olje- og gassindustrien er blant Norges mest spennende og IT-intensive næringer
    Norsk olje- og gassindustri er også verdensledende når det gjelder å drive virksomheten på en miljøvennlig måte
  • Petroleumsnæringen er en spennende og fremtidsrettet næring å arbeide i for unge mennesker.

Det er opprettet en arbeidsgruppe som arbeider for å synliggjøre at olje- og gassindustrien er attraktiv for unge, for å sikre god og kontinuerlig rekruttering til næringen.

Pool av borerigger og intervensjonsfartøy
Få nye borerigger er tilpasset norske krav, noe som kan forringe kvaliteten på det arbeidet som gjøres på norsk sokkel. Tilsvarende gjelder for intervensjonsfartøyer. For at rederne skal investere i nye rigger og fartøyer som er tilpasset norsk sokkel, må de se et tilstrekkelig marked. En bedre samordning fra næringen vil kunne gi rederne tilstrekkelig initiativ til å investere i nybygg tilpasset norske forhold. En arbeidsgruppe vil se nærmere på problemstillingen.

Leverandørindustrien tidlig inn i prosjekter
For å sikre at prosjektene blir så økonomisk regningssvarende som mulig, kan det for en del krevende prosjekter være en stor merverdi å trekke leverandørindustrien inn på et tidlig tidspunkt. Dette skjer allerede i enkelte prosjekter, men det er ønskelig med en mer systematisk metode for hvordan dette bør gjøres. En arbeidsgruppe vil se nærmere på problemstillingen.

De resterende prosjektene vist på vedlagte figur vil bli bearbeidet videre og drøftet på neste møte i Topplederforumet, som finner sted 26 juni.

Foil i PDF format