Historisk arkiv

Prisintervall for Statoilaksjen satt til mellom 66 og 76 kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Not for distribution in the United States, Canada, Australia or Japan

OSLO, 25. MAI 2001
Prisintervall for Statoilaksjen satt til mellom 66 og 76 kroner

Olje- og energidepartementet og Statoil har satt prisintervallet for Statoilaksjen til mellom 66 og 76 kroner. Prisen på aksjen kan imidlertid bli høyere eller lavere enn dette. Med dette prisnivået er Statoil verdsatt til mellom ca. 145 og ca. 166 milliarder kroner etter emisjonen. Etter planen vil Statoilaksjen noteres på Oslo Børs og New York Stock Exchange. Aksjehandelen planlegges å starte 18. juni.

I forbindelse med børsnoteringen vil det gjennomføres en kombinasjon av emisjon og nedsalg av statens aksjer. Tilbudet representerer mellom 15 og 20 % av selskapets aksjekapital etter børsnoteringen (eksklusive overtildelingsopsjonen). Tilbudet vil således bestå av inntil 437.9 millioner aksjer. Av dette vil Statoil utstede 188.7 millioner aksjer. Dersom overtildelingsopsjonen blir utøvet, kan inntil 23 % av selskapets aksjekapital bli solgt. Det endelige antall aksjer som vil bli solgt, besluttes etter utløpet av bestillingsperioden. Med visse unntak kan ikke staten eller Statoil selge eller utstede ytterligere aksjer de første seks månedene etter børsintroduksjonen.

Tilbud til privatpersoner
Privatpersoner vil få en rabatt på 3 kroner per aksje. I tillegg tildeles det en bonusaksje for hver tiende aksje som beholdes til og med 17. juni 2002. Tildelingen gjelder for aksjekjøp opp til 25 000 kroner. Den enkelte vil være garantert en tildeling av aksjer opp til dette beløpet. Minstebeløpet for bestilling av aksjer er 5 000 kroner.

For å sikre at alle som ønsker å kjøpe aksjer i Statoil får tilstrekkelig informasjon om tilbudet, vil det bli distribuert en informasjonsbrosjyre til alle norske husstander. De som ønsker å kjøpe aksjer kan gjøre dette ved å fylle ut en bestillingsblankett, som sammen med prospektet vil være tilgjengelig i bankfilialer, postkontor og verdipapirforetak når bestillingsperioden starter 31. mai. Bestilling kan også skje over nettstedet www.statoilaksjen.no.

Det vil ikke bli foretatt noen markedsføring av tilbudet utenfor Norge, men alle personer bosatt i EØS-området, som etter sine egne lands rettsregler har adgang til å bestille aksjer, vil kunne delta i tilbudet på de samme betingelser som personer bosatt i Norge.

Tilbud til Statoilansatte i Norge
Fast ansatte i Statoil ASA, i mer enn 90 prosent eide datterselskaper og ansatte i Navion vil, i tillegg til de samme rabatt- og bonusordningene som privatpersoner ellers, få en garantert tildeling for kjøp av aksjer med rabatt og bonusaksjer opptil 75 000 kroner. Dessuten får disse en kontantrabatt som utgjør 20 prosent av kjøpesummen, begrenset oppad til 1 500 kroner. Rabatten er en generell skattemessig fordel som gis i forbindelse med eierskap i egen bedrift.

Tidsplan
Det legges opp til at privatpersoner kan bestille aksjer i perioden torsdag 31. mai til fredag 15. juni. Bestillingsperioden for institusjonelle investorer i Norge og internasjonalt starter etter planen tirsdag 29. mai og avsluttes 15. juni. Aksjehandelen planlegges å begynne 18. juni. Statoil har søkt om notering av selskapets aksjer på Oslo Børs og New York Stock Exchange, under symbolet STL i Oslo og STO i New York.

Bruken av provenyet fra transaksjonen
Inntektene fra emisjonen vil bli tilført Statoil. Selskapet vil benytte denne kapitalen til å tilbakebetale et ansvarlig lån på 13,6 milliarder kroner som ble gitt av staten for å delfinansiere selskapets kjøp av SDØE-andeler. Inntektene fra salget av eksisterende aksjer vil gå til staten.

Kommentarer
Karl-Edwin Manshaus, departementsråd i Olje- og energidepartementet, uttaler følgende:

"Vi legger til grunn at børsnotering av Statoil vil gi operasjonell og finansiell fleksibilitet, og styrke selskapets kommersielle handlefrihet og lønnsomhet. En introduksjon av private eiere og børsnotering av selskapet vil således muliggjøre økt verdiskapning til beste for fellesskapet."

Konsernsjef Olav Fjell i Statoil uttaler følgende:

"Vi har hatt kontakt med flere hundre investorer. Det er sterk interesse for Statoil, og vårt budskap og vår strategi blir positivt mottatt, ikke minst blant internasjonale institusjonelle investorer. Børsnoteringen gir oss større handlefrihet, og betyr at vi får satt ytterligere trykk på gjennomføringen av våre strategier."

Kontaktpersoner:

Olje- og energidepartementet
Sissel Edvardsen, informasjonssjef
Tel. 22 24 61 09 / 901 97 382

Statoil
Wenche Skorge, assisterende informasjonsdirektør
Tel. 51 99 79 17 / 918 70 741

Kristin Bremer Nebben, informasjonssjef
Tel. 23 20 18 84 / 957 24 363

Om Statoil
Statoil ASA er et integrert olje- og gasselskap med hovedkontor i Stavanger. Selskapet driver forretningsvirksomhet i 21 land og har omkring 16 400 ansatte (per 31. desember 2000).

Statoil er i dag en ledende aktør på norsk sokkel innenfor leting, utvinning av olje og gass og transport, og har utviklet seg til å bli et viktig gasselskap i Europa. Selskapet har raffineringskapasitet i Norge, Danmark og Nederland. I Skandinavia er Statoil en ledende markedsfører av bensin og andre oljeprodukter.

Statoil eier dessuten 50 prosent av petrokjemiselskapet Borealis og 80 prosent av shippingselskapet Navion.

I de siste ti årene har selskapet gradvis bygget opp sterke posisjoner i utvalgte land innenfor undersøkelse og produksjon av olje og gass.