Historisk arkiv

Skal sikre en samfunnsmessig forsvarlig bruk og forvaltning av vannressursene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 05/01
Dato: 08.01.2001

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Ny lov om vassdrag og grunnvann trådte i kraft fra nyttår:

Skal sikre en samfunnsmessig forsvarlig bruk og forvaltning av vannressursene

Ny lov om vassdrag og grunnvann (vannressursloven) trådte i kraft 1. januar i år. Vannressursloven erstatter vassdragsloven av 1940. Loven gir et godt grunnlag for helhetlig vannressursforvaltning i fremtiden. Vannressursloven tar sikte på å tilrettelegge for en allsidig bruk av vassdrag, både for næringsutvikling og rekreasjonsformål, og det skal tas hensyn til vassdragenes tåleevne og en rettferdig fordeling av vannressursene.

Loven viderefører konsesjonsplikt for vassdragstiltak, ut fra hvilke virkninger tiltaket har. Konsesjonsplikten omfatter også tiltak i grunnvann. Vannressursloven slår fast at det ikke kan gis konsesjon til kraftutbygging i vernede vassdrag. I tillegg er det gitt regler om vern mot andre typer inngrep i slike vassdrag.

Vassdragsmyndighet etter den nye loven skal i hovedsak være Kongen, Olje- og energidepartementet og Norges vassdrags- og energidirektorat på riksnivå. På regionalt og lokalt nivå skal NVE, fylkesmannen og kommunen være vassdragsmyndighet. Det er også fastsatt forskrifter om sikkerhet og tilsyn med vassdragsanlegg, som trådte i kraft samtidig med loven.

Kopi av vannressursloven ligger på Lovdatas internettside, www.lovdata.no. Ellers vises til nærmere informasjon om loven og forskrifter på NVEs hjemmeside www.nve.no.