Historisk arkiv

Posten: Bedre tilgjengelighet og styrket konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 53/2000
Dato: 26.05.2000

Posten: Bedre tilgjengelighet og styrket konkurranseevne

Omleggingen av Postens ekspedisjonsnett skal bidra til økt tilgjengelighet til grunnleggende post- og banktjenester for bedrifter og privatpersoner i alle deler av landet.

Det samlede antall poststeder skal økes med minst 200 i forhold til i dag. Mange steder vil også åpningstidene bli utvidet.

Økningen i antall poststeder vil komme både i byområdene og i distriktene, går det fram av en stortingsmelding som ble lagt fram i statsråd i dag. I meldingen blir det gitt en orientering om Postens planer for omleggingen av ekspedisjonsnettet. Det blir også vist til arbeidet med etablering av offentlige servicekontorer.

Nedgang i skranketrafikken

Omleggingen som foreslås i meldingen har blant annet sammenheng med den sterke nedgangen i bruk av skranketjenester, som følge av at stadig flere benytter seg av elektroniske tjenester som tilbys via minibanker og betalingsterminaler, telefon og Internett. Økt bruk av brevgiro og Postens tilbud om henting og levering av brev og pakker på døren, fører også til mindre trafikk over skrankene på postkontorene. Denne utviklingen vil fortsette i tiden framover og innebærer et vesentlig inntektsbortfall for Posten. Samtidig møter Posten økt konkurranse fra andre postoperatører og kundene stiller stadig større krav mht. tjenestetilbud, kvalitet og tilgjengelighet. I en slik situasjon er det helt nødvendig at Posten gjennomfører nødvendige omstillinger og effektiviseringer, blant annet ved å foreta en framtidsrettet omlegging av ekspedisjonsnettet, går det fram av stortingsmeldingen.

På denne bakgrunn har Posten gått inn for følgende tiltak:

- Økt satsing på kontraktsdrift: 450 – 600 av dagens 900 postkontorer blir erstattet av poststeder drevet av samarbeidspartnere, det vil si butikker, bensinstasjoner og nyopprettede offentlige servicekontorer. I tillegg opprettes det 200 nye poststeder drevet av samarbeidspartnere, slik at det samlet sett blir minst 1100 Post i butikk/ offentlige servicekontorer.

- De resterende 300 – 450 av dagens postkontorer oppgraderes til Posthandel, drevet av Posten. Foruten post- og banktjenester skal Posthandel også tilby en rekke andre tjenester og produkter.

- Oppretting av 30 – 50 poststeder av typen Posten Bedrift, det vil si poststeder som drives av Posten, med særlig vekt på salg og tjenestetilbud beregnet spesielt for bedriftsmarkedet.

-Posten har gitt kommunene og staten tilbud om å overta ledige lokaler, de ansatte vil også få tilbud om å følge med. Dette er gjort med sikte på å opprette offentlige servicekontorer. Slike servicekontorer vil også kunne tilby grunnleggende post- og banktjenester.

Post i butikk eller offentlige servicekontorer vil i første rekke erstatte postkontorer med forholdsvis liten trafikk. Dette vil berøre hele landet, ikke minst distriktskommunene. Posten regner med at så mange som halvparten av landets kommuner ikke lenger vil ha et postkontor drevet av Posten selv. Posttjenestene i disse kommunene vil bli ivaretatt gjennom Post i Butikk eller offentlige servicekontorer.

Landposttjenesten vil, som i dag, supplere Posthandel, Post i butikk og offentlige servicekontorer i distriktene. Svært mange i distriktene vil derfor fortsatt kunne få utført posttjenester i eller nærheten av hjemmet eller bedriften.

Omleggingen vil føre til at man får frigjort midler som selskapet kan bruke til å satse på alternative betjeningsformer som i større grad oppfyller kundenes krav og behov. Blant annet vil Posten i stadig større grad tilby henting og levering av brev- og pakkepost hos kunden. Hittil har dette i første rekke vært et tilbud til bedrifter, men det legges nå opp til at tilbudet i økende grad også skal omfatte privatpersoner.

Utvidet åpningstid – og bedre tilgjengelighet

Ved å opprettholde mellom 300 og 400 egendrevne postkontorer og overføre de mindre postkontorene til Post i butikk/offentlige servicekontorer, vil en ifølge Posten kunne utvide åpningstiden ved 60 – 70 prosent av stedene. Denne utvidelsen vil, sammen med 200 nye poststeder, gi kundene en bedre tilgjengelighet til posttjenester.

Offentlige servicekontorer

Det går fram av stortingsmeldingen at regjeringen som et ledd i effektiviseringen av offentlig sektor ønsker å innføre offentlige servicekontor som en generell ordning. Dette arbeidet vil bli intensivert. At servicekontorene vil kunne tilby grunnleggende post- og banktjenester, vil være sentralt i denne forbindelse. Det samme er tilfellet for Postens tilbud om overdragelse av lokaler og ansatte. Tilbudet vil derfor bli gjennomgått nøye. Det er en målsetting at det etableres offentlige servicekontorer i flest mulig kommuner. Regjeringen vil vurdere om det kan være aktuelt med økonomisk eller annen bistand til kommuner og statlige etater ved etablering av slike kontorer.

Krav til landsdekkende tjenestetilbud opprettholdes

Konsesjonen til Posten fastsetter en rekke krav til den service Posten skal tilby. I stortingsmeldingen understreker Samferdselsdepartementet at Posten også etter omleggingen skal sikre at konsesjonskravene blir oppfylt. Det betyr blant annet at Postens basistjenester og grunnleggende banktjenester skal være tilgjengelige i alle landets kommuner, og at det i hver kommune skal være minst ett postkontor (Posthandel) eller kontraktspostkontor (Post i Butikk/offentlig servicekontor) som tilbyr slike tjenester. Det er en viktig oppgave for Post- og teletilsynet å følge opp at Posten til enhver tid oppfyller de fastsatte konsesjonskravene.

Tiltak for de ansatte i Posten

Omleggingen av ekspedisjonsnettet vil, etter foreløpige beregninger, berøre om lag 2500 årsverk eller omkring 3000 ansatte i Posten. – Antallet er imidlertid usikkert, og avhenger blant annet av hvor mange poststeder av typen Posthandel som blir etablert og i hvilket omfang kommunene eller staten benytter seg av tilbudet fra Posten i forbindelse med etablering av offentlige servicekontorer. Posten har blant annet vedtatt å opprette en sentral omstillingsenhet som bistå i arbeid med tiltak i forbindelse med nedbemanningen. Omstillingsenheten vil også bidra til administrering og samordning av forskjellige virkemidler overfor ansatte i Posten, som direkte eller indirekte berøres av omleggingen av ekspedisjonsnettet. Videre er det enighet mellom Posten og personalorganisasjonene om en virkemiddelpakke for ansatte som kommer i en overtallighetssituasjon. De personalmessige konsekvensene vil i særlig grad berøre små kommuner i distriktene der alternativ sysselsetting er liten. Omleggingen vil berøre svært mange ansatte i Posten og mange kommuner. Samferdselsdepartementet understreker derfor i meldingen viktigheten av at de ansatte og berørte kommuner blir trukket inn i det videre arbeidet med omleggingen.