Historisk arkiv

Gardermobanen: Kjørevegen overføres til Jernbaneverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgjevar: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 27/2000
Dato: 28. april 2000

Gardermobanen: Kjørevegen overføres til Jernbaneverket

Jernbaneverket skal overta eierskap, forpliktelser og driftsansvar for NSB Gardermobanens infrastruktur. Overtakelsen omfatter Gardermobanens kjøreveg, det vil si jernbanespor med tilhørende elektrisitetsforsyning, systemer for trafikk- og sikkherhetsstyring og flytogterminalen ved Oslo lufthavn Gardermoen. Dette betyr at Gardermobanens infrastruktur dermed vil bli en del av det ordinære statlige jernbanenettet, går det fram av et forslag som regjeringen fremmet i statsråd i dag.

Regjeringen legger fram en verdivurdering av NSB Gardermobanen AS og forslag til endelig regnskapsmessig balanse i selskapet, og den kommer også med forslag til framtidig organisasjonsform og eierstruktur for selskapet.

Regjeringen foreslår at virksomheten knyttet til flytogene opprettholdes som et eget aksjeselskap som skal være fullt ut eid av NSB BA. Flytoget vil dermed i framtiden fortsatt være en del av NSB-konsernet.

Samfunnsøkonomisk avkastning

Forslaget fra regjeringen tar utgangspunkt i at det er viktig å sikre en høy samfunnsøkonomisk avkastning av de investeringer som er gjort, blant annet ved å holde mest mulig fast ved målet om at en høy andel av flypassasjerene skal reise med tog til og fra flyplassen. Forslaget bygger dessuten på at man så langt som mulig bør opprettholde kravet om å forrente mest mulig av de nedlagte investeringer. - Investeringer i baneinfrastruktur har lang levetid, og den bedriftsøkonomiske avkastningen må ses i et langt perspektiv, heter det i forslaget.

Gardermobanen – også viktig for ordinær togtrafikk

I forslaget vises det til at Gardermobanen er en viktig del av jernbanens nordlige korridor inn til Oslo. – Ved at det ble valgt å bygge forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen, ble det samtidig lagt til rette for at Gardermobanen ikke bare skulle være en flytogbane, men at den også skulle trafikkeres av ordinære tog, for på den måten å få økt den samlede sporkapasiteten på denne viktige togstrekningen inn og ut fra Oslo. Med erfaringer fra de kapasitetsproblemene som har oppstått i jernbanens sørlige og vestlige korridor inn og ut av Oslo-området, mener Samferdselsdepartementet at vi i dag ville ha fått den samme situasjon i den nordlige korridoren om ikke Gardermobanen og forbindelsessporene til Hovedbanen hadde blitt utbygd. I et slikt perspektiv vil det være den samfunnsøkonomiske beste løsningen at Gardermobanen inngår som en del av det statlige jernbanenettet og at banens kapasitet kan utnyttes best mulig, blant annet sett i sammenheng med statens øvrige jernbanenett, heter det.

Fastsetting av verdi for Flytoget AS

Regjeringen foreslår at Flytoget AS etableres med en verdi som settes til 1 714 millioner kroner, basert på prognoser for selskapets kontantstrøm og med krav om at avkastningen på totalkapitalen skal være 7,5 prosent, etter skatt.

Prognosene viser at Flytoget vil gå med underskudd i de første årene. Det legges derfor opp til en egenkapitalandel på 37 prosent for å kunne møte driftsperioden fram til selskapet begynner å gå med overskudd . På grunnlag av dette foreslås det at Flytoget får en egenkapital på 670 millioner kroner og et statlig lån på 1 119 millioner kroner.

Medregnet NSB Gardermobanens underskudd i 1998 og 1999 og en oppsamlet rentesaldo, innebærer den foreslåtte kapitalstrukturen for Flytoget at det er nødvendig å bevilge et samlet tilskudd til avskriving av lån på 6 711 millioner kroner og en egenkapital på 670 millioner kroner. På grunn av selskapets sterke likviditet legges det opp til at Flytoget nedbetaler 200 millioner kroner av selskapets opprinnelige langsiktige gjeld til staten.

Kjørevegsavgift

I forslaget fra regjeringen er det lagt til grunn at drifts- og vedlikeholdskostnadene knyttet til Gardermobanens kjøreveg skal dekkes av de selskapene som trafikkerer kjørevegen, det vil i dag bety det foreslåtte driftsselskapet Flytoget AS og NSB BA. Denne kostnadsdekningen skal skje ved at Flytoget og NSB BA betaler en kjørevegsavgift, det vil si en godtgjørelse for bruk av kjørevegen. En slik ordning forutsetter også at det skal inngås en særskilt avtale mellom Jernbaneverket og trafikkselskapene om den årlige drifts- og vedlikeholdsstandarden for Gardermobanens kjøreveg. Avtalen bør bygge på at Jernbaneverket legger vekt på å ha en høy kvalitet i drifts- og vedlikeholdsopplegg for kjørevegen – slik at Flytoget til fulle får mulighet til å utnytte sine fortrinn når det gjelder blant annet høy hastighet og mange avganger.

I den foreslåtte endelige balansen for Flytoget AS er det lagt til grunn at selskapet skal betale en årlig avgift på 62 millioner kroner til staten, ved Jernbaneverket, for bruken av kjørevegen. Avtalen er ment å dekke årlige kostnader til drift og vedlikehold av banen, medregnet kostnader knyttet til drift og oppfølging av miljøtiltak og -overvåking som gjelder jernbanetunnelen Romerikstunnelen og Østmarka-området. For NSB BA blir avgiften om lag 19 millioner kroner per år. Til sammen utgjør dette en årlig kjørevegsavgift til staten på om lag 81 millioner 2000-kroner.

Flytogterminalene

Regjeringen foreslår at flytogterminalen ved Oslo lufthavn skal eies av Jernbaneverket, mens flytogterminalen på Oslo S skal eies av NSB BA, som også eier den øvrige eiendomsmassen på området. – I og med at standarden på flytogterminalene er av stor betydning for oppbyggingen av Flytogets profil i markedet, skal det legges til grunn at Flytoget skal ha rett til å bestemme hva flytogterminalene skal tilby av tjenester. Er Flytogets ønske til standard høyere enn vanlig terminalstandard, skal selskapet dekke merutgiftene til dette, heter det i forslaget.

Garantiansvar – overføres til Jernbaneverket

I forslaget fra regjeringen er det forutsatt at garantiansvaret overfor boligeiere på Hellerud, Godlia og Ellingsrud skal følge Gardermobanens infrastruktur, noe som betyr at dette ansvaret skal overføres til Jernbaneverket. – Dette er i tråd med den garantierklæringen som er gitt til om lag 1000 boligeiere. Jernbaneverket vil således få fullt ansvar for å overvåke og følge opp hele influensområdet til Romeriksporten, medregnet områdene i Østmarka, går det fram av forslaget.