Historisk arkiv

Gjennomgang av ordning med anbudskonkurranse for regionale flyruter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 47/2000
Dato: 19.05.2000

Gjennomgang av ordning med anbudskonkurranse for regionale flyruter

Hvordan virker ordningen med bruk av anbudskonkurranse ved tildeling av enerett til å drive regionale flyruter? Hvordan bør anbudsutlysningen utformes, og hvilken framgangsmåte bør man legge opp til – for å sikre mest mulig reell konkurranse, samtidig som man ivaretar overordnede mål knyttet til transportstandard og rutetilbud?

Dette er noen av spørsmålene som reises i et høringsnotat fra Samferdselsdepartementet. Statlige og fylkeskommunale myndigheter, forskjellige organisasjoner og flere flyselskaper er bedt om å si sin mening om ordningen med anbudskonkurranse innenfor regional luftfart. Ordningen innebærer at anbudskonkurranse blir utlyst kun for strekninger der ingen flyselskaper ønsker å drive rutetrafikk på rent forretningsmessige vilkår. Enerett til regional ruteflyging blir så gitt til den som har lavest anbud, det vil si det laveste behovet for tilskudd fra staten. Flyselskap som får enerett til regional ruteflyging må også oppfylle de krav som Samferdselsdepartementet har fastsatt for drift av den enkelte rute. Slike krav omfatter blant annet billettpriser, antall avganger og flyenes størrelse og setekapasitet.

I høringsnotatet blir det presisert at Samferdselsdepartementet er vel kjent med synspunkt knyttet til billettpriser og rutetilbud innenfor regional luftfart. Departementet vil også seinere komme ytterligere tilbake til disse forholdene. Det vil skje som ledd i forberedelsene til neste anbudsrunde og i forbindelse med at departementet vil innhente synspunkter fra blant annet fylkeskommunene når det gjelder transportstandarden i det regionale flyrutenettet. – I den høringsrunden som nå gjennomføres er hensikten å få nærmere svar på hvordan forholdene kan legges bedre til rette slik at den samfunnsøkonomiske effektiviteten knyttet til kjøp av flyrutetjenester blir forbedret, med særlig vekt på hvordan anbudsprosessen virker, går det fram av høringsnotatet fra Samferdselsdepartementet.

Samferdselsdepartementets høringsnotat av 12. mai 2000 ("Om fremtidig anbud i regional luftfart i Norge – behov for prosessuelle og strukturelle endringer"), med følgebrev og adresseliste er tilgjengelig på Internett. ( NB! Lenke til høringsbrev, høringsliste og høringsnotat):

http://odin.dep.no/sd/norsk/aktuelt/hoeringssaker/paa_hoering/sak1/index-b-n-a.html