Historisk arkiv

Nasjonal transportplan 2002-2011: Bedre transportnett - for styrking av verdiskaping og konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 91/2000
Dato: 29. september 2000

Nasjonal transportplan 2002- 2011:
Bedre transportnett – for styrking av verdiskaping og konkurranseevne

Utbygging av et bedre transportnett skal legge til rette for framtidig verdiskaping og bidra til økt konkurranseevne for næringslivet i alle deler av landet.

Dette er et av hovedpunktene i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011.

Næringslivet kjøper årlig transport tilsvarende åtte prosent av næringslivets samlede kostnader. I tillegg kommer indirekte kostnader i form av blant annet lang framføringstid og forsinkelser. Regjeringen legger i Nasjonal transportplan 2002-2011 økt vekt på samfunnsøkonomisk lønnsomhet. For norsk næringsliv innebærer dette en reduksjon i direkte og indirekte transportkostnader tilsvarende 20 milliarder kroner.

Regjeringen vil gjennom transportpolitikken bidra til å redusere ulempene ved de lange avstandene både innenlands og til de viktigste markedene utenlands.

I tillegg til generelle investerings- og vedlikeholdstiltak som kan bedre regularitet og framkommelighet, vil innsatsen bli knyttet til tiltak som bidrar til å fjerne flaskehalser i transportnettet. Det legges også opp til bedre tilknytning mellom terminaler, trafikknutepunkter og det øvrige transportnettet. Å få til bedre kapasitetsutnyttelse og jevnere standard i transportkorridorene, er også prioriterte oppgaver i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011.