Historisk arkiv

Oppfølging av rapport om telesikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 71/2000
Dato: 19.07.2000

Oppfølging av rapport om telesikkerhet

I et intervju i Fædrelandsvennen den 19. juli, med direktør Marit Myrvåg i Direktoratet for sivilt beredskap, blir det gitt inntrykk av at "Samferdselsdepartementet i to år har sittet på en rapport som påpeker problemene med manglende reserveløsninger på telenettet". Ifølge oppslaget ble rapporten "laget av Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med Direktoratet for sivilt beredskap".

Oppslaget er - på vesentlige punkter - ikke i samsvar med de faktiske forhold. Samferdselsdepartementet vil derfor gjøre oppmerksom på følgende, som gjelder blant annet departementets oppfølging av rapporten:

Rapporten "Sårbarhetsreduserende tiltak innen telekommunikasjon" ble mottatt i Samferdselsdepartementet 31. januar 1999 (ikke i 1998 som angitt i avisoppslaget).

Rapporten ble utarbeidet av Forsvarets Forskningsinstitutt, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet og Direktoratet for sivilt beredskap.

Samferdselsdepartementet la i april 1999 fram rapporten og dens anbefalinger og konklusjoner for Totalforsvarets råd for sikring av tele- og informasjonssystemer. I dette rådet deltar representanter for blant annet Telenor, Post- og teletilsynet og Direktoratet for sivilt beredskap.

Etter anbefaling fra dette rådet opprettet så Samferdselsdepartementet et eget prosjekt for å følge opp rapporten og andre spørsmål knyttet til teleberedskap. Post- og teletilsynet var prosjektansvarlig forvaltning.

Prosjektets rapport "Teleberedskap i fritt konkurransemarked" ble så i midten av mars i år overlevert til Samferdselsdepartementet. Rapporten ble i slutten av mars sendt på høring til teleoperatører, telebrukere, berørte organisasjoner og myndigheter, med svarfrist 16. juni i år. Rapporten vil, sammen med innkomne høringsuttalelser, være en del av grunnlaget for departementets videre arbeid med å avklare oppgaver, ambisjonsnivå og ansvarsfordeling når det gjelder telesikkerhet. Det tas sikte på at saken skal legges fram for Stortinget.