Historisk arkiv

Oslo-området: Utbygging av kollektivtrafikken skal framskyndes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

"Oslo-pakke 2" er en plan for framskyndet utbygging av kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. I St.prp.nr. 64 (1999-2000) og i pressemelding av 19.5.2000 finner du nærmere opplysninger om Oslopakke 2, blant annet omfang og forslag til finansiering av utbyggingen.

Pressemelding

Nr.: 48/2000
Dato: 19.05.2000

Oslo-området: Utbygging av kollektivtrafikken skal framskyndes

Regjeringen foreslår at det skal gis tillatelse til å øke bompengesatsene i bomringen i Oslo. Økningen i satsene skal bidra til å finansiere deler av kostnadene ved å framskynde utbyggingen av kollektivtrafikken i Oslo, går det fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag.

I forslaget er det også lagt til grunn at det skal være en ekstra trafikantbetaling for kollektivtrafikken, i form av et prispåslag i satsene. Disse ekstra midlene fra bompengeinnkrevingen og fra kollektivtrafikken vil, sammen med statlige bevilgninger og lokale bidrag, bli nyttet til Oslo-pakke 2, det vil si en framskyndet utbygging av kollektivtrafikken i Oslo og Akershus.

- Det er et stort behov for videre utbygging av kollektivtrafikken i dette området. Dette er landets mest folkerike region. Trafikken på både veg- og banenettet er stor og i vesentlig grad preget av køer og kapasitetsproblemer. For næringsliv og trafikanter fører slike forhold til høye transportkostnader. Trafikken skaper også store miljøproblemer. Utbygging av miljøvennlig kollektivtrafikk er et viktig tiltak for å bedre forholdene. For å framskynde utbyggingen er det derfor nødvendig med bidrag fra staten, lokale myndigheter og trafikantene, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

I forslaget er det vist til at det gjenstår betydelige avklaringer i arbeidet med Oslopakke 2. Men for å følge opp de lokale vedtakene i saken og legge til rette for utbygging, er det nå viktig å få til en økning på to kroner for bompengetakstene (enkeltbillett) og kr 0,75 per reise med kollektivtrafikk. En slik økning er på linje med vedtak i Akershus fylkeskommune og Oslo kommune.

I forslaget er det forutsatt at all ekstra betaling fra kollektivtrafikken skal gå til kjøp av materiell innen det enkelte selskap, det vil si Oslo Sporveier, NSB BA og Stor-Oslo Lokaltrafikk (SL).

- Samferdselsdepartementet legger til grunn at de lokale myndigheter innen sine ansvarsområder gir høy prioritet til utbygging og drift av kollektivtrafikken, og at de ekstra inntektene fra trafikantbetalingen ikke fører til at innsatsen over lokale budsjetter blir nedprioritert. Det forutsettes at størrelsen på og bruken av de ordinære og ekstraordinære midlene synliggjøres i regnskapene, heter det i forslaget.

Staten tar fullt ansvar for å finansiere utbygging av jernbane over statsbudsjettet, mens kollektivmidlene fra riksvegbudsjettet, ekstraordinære bompenger og lokale bidrag vil gå til infrastruktur for buss, trikk og T-bane.

Utbyggingen av nytt dobbeltspor Skøyen – Asker og utbygging av T-baneringen i Oslo er to viktige prosjekter i Oslo-pakke 2, som begge er prioritert i statsbudsjettet for 2000. T-baneringen omfatter bygging av en ringbane som knytter Sognsvannsbanen ved Ullevål stasjon sammen med Grorudbanen ved Carl Berners plass. Prosjektet vil bli finansiert ved en kombinasjon av statlige midler, bompenger og kommunale tilskudd.

Samferdselsdepartementet vil i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002 – 2011 komme tilbake til den økonomiske rammen for utbyggingen. Denne stortingsmeldingen legges fram i høst. Hvilke prosjekter som skal inngå i Oslopakke 2, vil bli drøftet i forbindelse med handlingsprogrammet til Nasjonal transportplan og vil bli endelig avklart i de årlige budsjetter, går det fram av forslaget.