Historisk arkiv

Pasasjertransport: Ny lov om edb-baserte reservasjonssystemer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 60/2000
Dato: 05.06.2000

Passasjertransport: Ny lov om edb-baserte reservasjonssystemer

Edb-baserte data- og reservasjonssystemer skal gi reisebyråer og passasjerer objektiv informasjon om reise- og prisalternativer. Alle flyselskaper skal ha rett til å delta i slike systemer, på like og ikke-diskriminerende vilkår.

Dette er noen av hovedpunktene i regjeringens forslag til en ny lov om edb-baserte reservasjonssystemer.

Lovforslaget, som nylig ble lagt fram i statsråd, gir et rettslig grunnlag for å iverksette EØS-avtalens bestemmelser om regler for edb-baserte reservasjonssystemer. Den foreslåtte nye loven omfatter også bestemmelser som tidligere var nedfelt i luftfartsloven, men som det nå er hensiktsmessig å flytte over i en særlov.

De fleste endringene i lovforslaget betyr hovedsakelig en presisering av tidligere regler. Nytt er det at den foreslåtte loven legger opp til at det også skal være adgang til å ta jernbanereiser inn i edb-baserte data- og reservasjonssystemer og presentere togtilbudene på samme måte som for flyforbindelsene. I utgangspunktet er det forutsatt at dette skal omfatte jernbaneforbindelser som er realistiske alternativer til flyforbindelser. Det er ikke noe krav om at jernbaneforbindelser skal tas inn. Men hvis jernbaneforbindelser først tas inn, så skal dette skje på en ikke-diskriminerende måte.

Den foreslåtte loven pålegger reisebyråene og agentene et selvstendig ansvar overfor forbrukerne når det gjelder å overholde prinsippene om nøytral informasjon.

Til redaksjonen

Ot.prp. nr. 51 (1999-2000), "Om lov om edb-baserte reservasjonssystemer for passasjertransport mv." er tilgjengelig på Internett:

http://odin.dep.no/sd/norsk/publ/otprp/028001-050003/index-dok000-b-n-a.html