Historisk arkiv

Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen: Bekymret for økningen i antall dødsulykker i trafikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Det ser ut til å bli en klar økning i antall drepte i vegtrafikken i 2000. Dette er alvorlig. Totalt forventer vi 12 000 personskader i vegtrafikken. Det vil si om lag det samme antallet som i 1999. (29.12.2000)

Pressemelding

Nr.: 123/2000
Dato: 29.12.00

Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen: Bekymret for økningen i antall dødsulykker i trafikken

- Det ser ut til å bli en klar økning i antall drepte i vegtrafikken i 2000. Dette er alvorlig. Totalt forventer vi 12 000 personskader i vegtrafikken. Det vil si om lag det samme antallet som i 1999, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

- Selv om ulykkesbildet er alvorlig, er det positivt at antall skadde totalt sett ikke synes å stige, selv om trafikkmengden har økt.

For å styrke sikkerheten på veg, vil vi i tiden framover satse på en rekke felt som omfatter: vekt på trafikksikkerhet ved utbygging, drift og vedlikehold av vegnettet, kontrollvirksomhet, opplæring og informasjonsarbeid.

På området trafikksikkerhet finns det ingen enkel vidundermedisin, men tålmodig, langsiktig arbeid over et bredt felt, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

Eget handlingsprogram for trafikksikkerhet

Regjeringen la i september fram stortingsmelding om Nasjonal transportplan 2002-2011 der det legges opp til økt innsats for å bekjempe trafikkulykkene i planperioden. Det ble også lagt frem en egen strategiplan som tar for seg "Trafikksikkerhet på veg 2002-2011" som vedlegg til Nasjonal transportplan.

Etter Stortingets behandling av Nasjonal transportplan vil det på grunnlag av omtalen av trafikksikkerhet i denne og strategiplanen bli utarbeidet et eget handlingsprogram for trafikksikkerhet på veg. Utarbeidelsen av handlingsprogrammet vil være et samarbeid mellom de viktigste aktørene i trafikksikkerhetsarbeidet.

Nye tiltak innen føreropplæring

Samferdselsdepartementet ser det som viktig å videreutvikle eksisterende ordninger for opplæring både for personbil og motorsykkel.

I departementets foreløpige gjennomgang av føreropplæringen til førerkort klasse B vil man blant annet fokusere på følgende forhold:

  • Førerkortkandidatene skal fortsatt motiveres og stimuleres til privat øvingskjøring og mengdetrening.
  • Etablere ordninger som motiverer kjøreskolene til å utvikle tilbud om samordning mellom opplæring som skjer ved trafikkskolene og den private treningen.
  • Innføre obligatorisk innledende kurs/orientering for alle som vil starte øvingskjøring med bil.

Når det gjelder førerkort klasse A for motorsykkel, har vegmyndighetene i nært samarbeid med interesseorganisasjoner som bl. a. Norsk Motorcykkel Union, startet et arbeid med blant følgende mål: Utvikle sensor- og trafikklærerutdanningen, stimulere til utvikling av etter- og videreutdanning for motorsyklister, utvikle selve førerprøven og styrke opplæringen i kjøreteknikk.

St.meld. nr. 46 (1999-2000) Nasjonal transportplan

Trafikksikkerhet på veg 2002 2011

Se også Trygg trafikk