Historisk arkiv

Tekniske undersøkelser av signalanlegg for jernbanetrafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding av 13.9.

Pressemelding

Nr.: 81/00
Dato: 13.09.2000

Tekniske undersøkelser av signalanlegg for jernbanetrafikk

Fra "Den regjeringsoppnevnte undersøkelseskommisjon etter togulykken på Rørosbanen 4. januar 2000" har Samferdselsdepartementet mottatt henvendelse med anbefaling om igangsetting av tekniske undersøkelser når det gjelder signalanlegg av typen NSI-63. Denne typen signalanlegg benyttes i dag på de fleste fjernstyrte jernbanestrekninger i Norge.

Bakgrunnen for kommisjonens henvendelse til Samferdselsdepartementet er at kommisjonens undersøkelser har avdekket at det foreligger flere feil i signalanlegget av typen NSB-87 på Rørosbanen. Signalanlegg av typen NSI-63 "er i sin kjerne antagelig lik NSB-87", heter det i et brev fra kommisjonen til Samferdselsdepartementet.

- Kommisjonen kan ikke se bort fra at noen av de feil som finnes i NSB-87 også finnes i NSI-63. Kommisjonen vil derfor anbefale at det settes i gang eksterne undersøkelser av signalanlegg av typen NSI-63. Kommisjonen vil gjøre oppmerksom på dette før den endelige rapporten foreligger, slik at undersøkelsene kan settes i verk umiddelbart, går det fram av brevet fra kommisjonen.

I brevet peker kommisjonen også på at feilene i signalanlegg av typen NSB-87 på Rørosbanen gjør at kommisjonen vil anbefale en fullstendig konstruksjonsgjennomgang ("reengineering") før anlegget settes i normal drift. Etter kommisjonens syn bør ATC (automatisk togstopp) ikke installeres før en slik konstruksjonsgjennomgang ("reengineering") er gjennomført.

- Samferdselsdepartementet har gjort Statens jernbanetilsyn og Jernbaneverket kjent med henvendelsen fra undersøkelseskommisjonen, og departementet har samtidig bedt om at kommisjonens anbefalinger blir fulgt opp, opplyser samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.