Historisk arkiv

Utredning om: Effekten av statlige virkemidler på postområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 29/2000
Dato: 03.05.2000

Utredning om: Effekten av statlige virkemidler på postområdet

Hva innebærer Postens enerett til å formidle visse typer av postsendinger? Hvilken betydning har så en slik enerett - for mulighetene til opprettholde et tilbud av landsdekkende posttjenester?

Hvilken nytte har samfunnet og distriktene av at staten kjøper bedriftsøkonomisk ulønnsomme posttjenester?

Dette er noen av spørsmålene som blir belyst og analysert i utredningen Samfunnsøkonomiske virkninger av den statlige virkemiddelbruken på postområdet. Utredningen er utført av Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning (SNF), på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.

Utredningen kommer også nærmere inn på spørsmål som gjelder blant annet betydningen av ordningen med enhetsporto, og den tar ellers for seg viktige utviklingstrekk i postmarkedet.

I utredningen blir det vist til at staten – som en overordnet målsetting – legger til grunn at det skal være et landsdekkende tilbud om formidling av postsendinger, til rimelige priser og med god kvalitet. Denne målsettingen er nærmere spesifisert i den konsesjonen som nå gjelder for Postens virksomhet. Målsettingen fører til at store deler av Postens ekspedisjonsnett blir bedriftsøkonomisk ulønnsomt, og dette tapet blir derfor dekket gjennom statlig kjøp av posttjenester. Over statsbudsjettet for i år er det bevilget 730 millioner kroner til kjøp av slike tjenester. SNF-rapporten går nærmere inn på de samfunnspålagte oppgavene som Posten utfører, og den tar grundig for seg årsakene til den bedriftsøkonomiske ulønnsomheten.

SNF-rapport 6/00 Samfunnsøkonomiske virkninger av den statlige virkemiddelbruken på postområdet kan kjøpes ved henvendelse til Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning, SNF, telefon 55 95 95 00. Rapporten – i bokform – koster 330 kroner.