Historisk arkiv

Vegprising - et miljøtiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/2000
Dato: 15. mai 2000

Vegprising – et miljøtiltak

I de største byområdene kan en ordning med vegprising være mer lønnsomt for samfunnet enn forsøk på å løse kapasitetsproblemene ved bare å bygge ut vegsystemet. Vegprising betyr at bilistene må betale en viss pris for å kjøre på bestemte deler av vegnettet til bestemte tider. Bruk av vegprising kan bidra til å redusere køproblemene og kan være med på å bedre miljøet i storbyområdene. Som hovedregel bør vegprising bare tas i bruk når ordningen har fått tilslutning fra lokale myndigheter .

Dette sa samferdselsminister Terje Moe Gustavsen i dag, i forbindelse med at Miljøhåndboken – trafikk og miljøtiltak i byer og tettsteder nå er kommet ut i ny utgave.

Boka er utarbeidet av Transportøkonomisk institutt, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet. En rekke representanter for miljømyndigheter og forskningsmiljøer innenfor teknologi, samfunnsplanlegging og trafikk- og miljøfeltet, har også bidratt i arbeidet med boka.

Boka har tre hoveddeler: En del tar for seg Miljørettet planlegging, mens det i en miljøfaktadel blir gitt opplysninger om trafikkens virkninger på miljøet. I tiltaksdelen er det tatt inn opplysninger og vurderinger om i alt 48 forskjellige tiltak, med vekt på blant annet de enkelte tiltaks virkning og kostnader. Blant de tiltakene som blir nærmere behandlet er disse: Vegprising, tiltak for å redusere utslipp og støy fra trafikken, tiltak mot bruk av piggdekk, parkeringspolitikk og planlegging av arealbruk som fremmer bruk av miljøvennlig transport, særlig i storbyene.

Den nye utgaven av boka er et svært nyttig oppslagsverk. Den fortjener å bli lest – og brukt! Målgruppen spenner vidt. Ansatte i offentlig og privat virksomhet som arbeider med planlegging, utbygging og drift av transportsystemer vil ha nytte av boka. Den bør dessuten være av interesse for organisasjoner, politikere, pressefolk og andre som er opptatt av trafikk og miljøspørsmål, sa samferdselsministeren da han i dag mottok boka fra Transportøkonomisk institutt.

----------

Papirutgaven av Miljøhåndboken - Trafikk og miljøtiltak i byer og tettsteder kan bestilles fra:

Transportøkonomisk institutt, Postboks 6110 Etterstad, N o602 Oslo, telefon 22 57 38 00, telefaks 22 57 02 90, E-post: bibl@tøi.no

Du finner bestillingsskjema på Transportøkonomisk institutts hjemmeside: http://www.toi.no

Boka vil om kort tid også være tilgjengelig i elektronisk versjon, på Transportøkonomisk institutts hjemmeside (se ovenfor), og det finnes også pekere på Vegdirektoratets hjemmeside: http://www.vegvesen.no