Historisk arkiv

Bilreklame: Plikt til å opplyse om drivstofforbruk og CO2-utslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Markedsføringen av nye personbiler skal inneholde opplysninger om drivstofforbruk og CO2-utslipp for de bilmodeller som reklamen gjelder (04.05.01)

Pressemelding

Nr.: 40/2001
Dato: 04.05.01

Bilreklame: Plikt til å opplyse om drivstofforbruk og CO2-utslipp

Markedsføringen av nye personbiler skal inneholde opplysninger om drivstofforbruk og CO2-utslipp for de bilmodeller som reklamen gjelder.

Dette går fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag. Forslaget gjelder en endring i lov om merking av forbruksvarer, også kalt merkeloven. Endringen vil gi hjemmel til å fastsette forskrifter som pålegger en slik informasjonsplikt ved markedsføring av nye personbiler.

Mer miljøvennlige biler

- En slik informasjonsplikt kan bidra til at forbrukerne får lettere tilgang til sammenlignbar informasjon om viktige miljømessige egenskaper for nye personbiler. Dette kan igjen være med på å påvirke forbrukerne til å velge nye biler som har lavere energiforbruk og mindre CO2-utslipp, og dermed anspore bilprodusentene til å lage mer miljøvennlige biler, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

Regjeringen går inn for at det nye regelverket skal tre i kraft innen 31. juli i år. Tilsynet med at regelverket etterleves faller inn under Forbrukerombudets alminnelige virksomhet.

Innføringen av det nye regelverket forutsetter ellers at Statens vegvesen skal utarbeide oversikter over drivstofføkonomien for alle personbilmodeller som selges i Norge, med opplysninger om de enkelte bilmodellers drivstoffforbruk og CO2-utslipp. Statens vegvesen skal dessuten rapportere til EFTAs overvåkningsorgan om ordningen i Norge.

Lovforslaget fremmes for å gjennomføre Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Endringen i merkeloven vil nemlig legge til rette for gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 1999/94/EF av 13. desember 1999 som krever at markedsføring av nye personbiler skal inneholde informasjon om drivstofforbruk og CO2-utslipp.

For nærmere opplysninger se Ot.prp. nr. 88 (2000-2001) om lov om merking av forbruksvarer.

Høring: Merking av forbruksvarer


Til red:

For nærmere opplysninger – se:
Ot.prp. nr 88 (2000 – 2001) Om lov om endring i lov av 18. desember av forbruksvarer m.v, med vedlagt kopi av Europaparlaments- og rådsdirektiv 1999/94/EF av 13. desember 1999 om tilgjengeligheten av forbrukeropplysninger om drivstofføkonomi og CO2-utslipp i forbindelse med markedsføring av nye personbiler.