Historisk arkiv

Forslag om: Endringer i særlovene for Posten Norge BA og NSB BA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Posten Norge BA og NSB BA skal ikke lenger være en del av det statlige tariffområdet, går det fram av et forslag fra regjeringen (04.05.01)

Pressemelding

Nr.: 41/2001
Dato: 04.05.01

Forslag om: Endringer i særlovene for Posten Norge BA og NSB BA

Posten Norge BA og NSB BA skal ikke lenger være en del av det statlige tariffområdet, går det fram av et forslag fra regjeringen. Forslaget gjelder endringer i lov om statens postselskap og i lov om statens jernbanetrafikkselskap, det vil si lovene som ble fastsatt i forbindelse med at de statlige forvaltningsbedriftene Postverket og NSB i 1996 ble omdannet til statlige særlovselskaper.

Forslaget betyr også oppheving av disse to lovenes særbestemmelser om tilsettingsprosedyrer, oppsigelsesfrister, fortrinnsrett til ny stilling i staten og ventelønnsrettigheter.

- I løpet av de fire årene selskapene har eksistert, er det skjedd en utvikling som tilsier en revurdering av disse bestemmelsene. Selskapet opererer i markeder med stadig økende konkurranser og krav til omstillinger og fleksibilitet. Selskapene bør derfor i størst mulig grad ha samme rammevilkår som konkurrentene. Jeg legger ellers vekt på at de ansattes rettigheter vil bli ivaretatt gjennom tariffavtaler og det alminnelige lovverket, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

Når det gjelder bestemmelser om fortrinnsrett til stillinger i staten og ventelønnsrettigheter ved uforskyldt oppsigelse, foreslår regjeringen en overgangsordning som innebærer at de ansatte beholder disse rettighetene fram til 1. januar 2005.

Til red: Ot.prp. nr. 89 (2000-2001) Om lov om endringer i lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap