Historisk arkiv

Jernbanen gjennom Gamlebyen: Ytterligere støytiltak - ingen tunnelutbygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen går inn for at det ikke skal bygges jernbanetunnel gjennom Gamlebyen i Oslo. En slik utbygging vil koste fra 2,9 til 4,7 milliarder kroner. (26.01.01)

Pressemelding

Nr.: 7/2001
Dato: 26.01.01

Jernbanen gjennom Gamlebyen: Ytterligere støytiltak – ingen tunnelutbygging

Regjeringen går inn for at det ikke skal bygges jernbanetunnel gjennom Gamlebyen i Oslo. En slik utbygging vil koste fra 2,9 til 4,7 milliarder kroner, avhengig av hvilken tunnelløsning som velges.

Kostnadene og ulempene ved tunnelutbygging står ikke i rimelig forhold til de forbedringer slike løsninger vil bety for bomiljø og arealutvikling i Gamlebyen.

Regjeringen foreslår i stedet at Jernbaneverket setter i gang planlegging av andre tiltak for ytterligere å bedre bomiljøet i Gamlebyen og på strekningen videre fram til Bryn stasjon.

Dette er hovedpunktene i et forslag som regjeringen la fram i statsråd i dag. Forslaget tar for seg de konsekvensutredninger som er gjennomført når det gjelder jernbanetunnel gjennom Gamlebyen. Konsekvensutredningene har nå vært på offentlig høring og ettersyn, og en rekke myndigheter, organisasjoner og enkeltpersoner har uttalt seg om utredningene.

Konsekvensutredningene er en oppfølging av Stortinget tidligere vedtak om planlegging av jernbanetunnel gjennom Gamlebyen. Stortingets vedtak hadde bakgrunn i at det ble regnet med en fordobling av togtrafikken gjennom Gamlebyen etter åpningen av Gardermobanen.

I tråd med ønsker fra Stortinget er det i konsekvensutredningene tatt utgangspunkt i "søndre trasealternativ", som er betegnelsen på området gjennom Minneparken, hvor Østfoldbanen og driftsbanesporene opp til Lodalen nå ligger i tunnel. På bakgrunn av innspill i høringen har Samferdselsdepartementet fått utredet løsninger hvor all eller deler av jernbanetrafikken legges lenger mot sør, over Loenga. For alle alternativene er det tatt hensyn til og innarbeidet et nytt framtidig dobbeltspor Oslo S – Hauketo (Folloporten) og to driftsspor opp til Loenga. I samsvar med Stortingets forutsetninger er konsekvensutredningen samordnet med Oslo kommunes kommunedelplan for jernbanesystemet Oslo S – Bryn.

Tiltak for ytterligere forbedring av bomiljøet

Regjeringen går inn for at det skal gjennomføres en rekke nye tiltak for å forbedre bomiljøet i Gamlebyen og på strekningen videre fram til Bryn stasjon. Disse nye tiltakene kommer i tillegg til de støybegrensende tiltakene som er gjennomført i området. Ved å gjennomføre ulike tiltak mot vibrasjoner og strukturstøy, vil en kunne dempe støy- og vibrasjoner fra togtrafikken. Strengere krav til jevnhet for togskinnene, bruk av nye vibrasjonsdempende sporveksler, matter som demper såkalt strukturstøy og lavere kjørehastighet, er blant tiltak som kan bidra til minske miljøproblemene fra togtrafikken.

Det legges dessuten opp til ytterligere støyskjerming av boliger i området. Nytt godsspor mellom Oslo S og Bryn vil bli vurdert i tilknytting til den videre planlegging av nytt dobbeltspor Oslo S – Hauketo, det vi si Folloporten. Et slikt nytt godsspor vil i vesentlig grad bidra til å minske støyproblemene i området. Målet er å få gjennomført tiltak som kan bidra til at alle boliger får støy- og vibrasjonsforhold som tilfredsstiller gjeldende normer.

Tre løsningsprinsipper - åtte alternativer

I alt åtte ulike alternativer er utredet, basert på tre forskjellige løsningsprinsipper og trasekorridorer.

Løsningsprinsipp I omfatter alternativene I-Lodalen, I-Ekebergåsen og I-Loenga og betyr at to av de fire eksisterende spor gjennom Gamlebyen opprettholdes for trafikk på Hoved-/Gjøvikbanen. Gardermobanen og Folloporten legges i felles trase enten under Minneparken eller Loenga. Godstrafikken legges i tunnel.

Løsningsprinsipp II omfatter alternativene II-Minneparken, II-Ekebergsåsen og II-Loenga, og betyr at alle baner legges i tunnel. Hoved-/Gjøvik-/Gardemobanen og Folloporten legges i en felles korridor, enten under Minneparken eller Loenga.

Løsningsprinsipp III omfatter alternativene III-Ekebergåsen og III-Loenga, og vil i likhet med Løsningsprinsipp II innebære at all togtrafikk legges i tunnel. I alternativet III-Ekebergåsen legges Hoved-/Gjøvik-/Gardermobanen i tunnel under Minneparken og Folloporten legges i tunnel under Loenga. For alternativ III-Loenga legges Folloporten i tunnel under Minneparken og Hoved-/Gjøvik-/Gardemobanen legges i tunnel under Loenga.

Kostnadene for de forskjellige tunnelalternativene er fra 2,9 til 4,7 milliarder kroner, avhengig av alternativ som velges.

Utredningene viser at alle alternativene gir betydelige forbedringer for bomiljøet i området. Alternativene hvor all togtrafikk legges i tunnel gir de største forbedringene.

For de fleste alternativene vil en eventuell gjennomføring av tunnelprosjektet bety store inngrep i området og komme i konflikt med fredede kulturminner. I tillegg kommer store forstyrrelser og vanskeligheter for togdriften i utbyggingsperioden, som vil kunne vare fra seks til elleve år, avhengig av hvilke alternativer som velges.

Loenga-alternativene gir samlet sett minst konflikter.

Riksantikvaren har varslet innsigelser mot alle alternativene unntatt alternativ I/II Loenga.

Sammenlignet med dagens situasjon vil ingen av alternativene føre til forbedringer for togtrafikken når det gjelder trafikkavvikling og driftsøkonomiske forhold. Unntak gjelder for nytt godsspor på strekningen Oslo – Bryn.

Videre behandling

Etter at Stortinget har behandlet saken vil Jerbaneverket utføre en egen konsekvensutredning for nytt dobbeltspor Oslo S – Hauketo, Follporten. Innføring av Folloporten gjennom området er avhengig av hvilke vedtak Stortinget fatter for prosjektet, går det fram av Regjeringens forslag.



St.prp.nr. 41 (2000-2001) Konsekvensutredning for jernbanetunnel i Gamlebyen i Oslo og omtale av Ringeriksbanen