Historisk arkiv

NSB BA: Omstilling, effektivisering og styrking av egenkapitalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

NSB BA skal tilføres egenkapital på 2 135 millioner kroner. Styrkingen av egenkapitalen er derfor nødvendig for å sikre finansieringen av det nye jernbanemateriellet som allerede er anskaffet eller bestilt. (11.05.01)

Pressemelding

Nr.: 62/2001
Dato: 11.05.01

NSB BA: Omstilling, effektivisering og styrking av egenkapitalen

NSB BA skal tilføres egenkapital på 2 135 millioner kroner. Selskapets økonomiske stilling er i det siste blitt sterkt svekket, særlig som følge av trafikknedgang og økte kostnader på grunn av blant annet Åsta-ulykken og forskjellige problemer med togdriften. Styrkingen av egenkapitalen er derfor nødvendig for å sikre finansieringen av det nye jernbanemateriellet som allerede er anskaffet eller bestilt.

Dette er ett av hovedpunktene i stortingsmeldingen om NSB BAs virksomhet for perioden 2001-2003 som ble lagt fram i statsråd i dag.

Regjeringen legger i meldingen vekt på at jernbanetransport fortsatt må sikres som et viktig alternativt transportmiddel i Norge. Dette gjelder både innen person- og godstransportmarkedet.

Formålet med stortingsmeldingen er å blant annet å gi Stortinget en orientering om selskapets utvikling fram til og med 2003. Meldingen gir også orientering om NSBs viktigste utfordringer, strategier og planer for de kommende årene. Orienteringen om selskapets strategier og planer tar utgangspunkt i selskapets egen virksomhetsplan for perioden 2001-2005. I dette plandokumentet legger NSB-styret særlig vekt på konsernets behov for effektivisering og omorganisering og behovet for økt egenkapital.

På dette grunnlaget blir det så i stortingsmeldingen trukket opp hovedlinjer for statens eierstyring av selskapet.

Effektivisering – i samarbeid med de ansatte

I meldingen vises det til at NSB er inne i en periode med meget omfattende fornying av persontogmateriellet, med investeringer på nærmere fem milliarder kroner i nye tog som leveres i perioden 1999-2002. – Selv om trafikk og inntekter har økt på 90-tallet og kostnadene er redusert, har selskapet hittil ikke oppnådd forventede overskudd og dermed tilfredsstillende styrking av egenkapitalen. I fjor opplevde NSB for første gang siden 1990 en nedgang i trafikken, noe som blant annet kan forklares med virkningen av Åsta-ulykken og andre driftsproblemer. Trafikksvikten har ført til ytterligere inntektstap, samtidig som ulykkene og driftsavvikene har bidratt til økte forsikringskostnader og andre kostnadsøkninger. Selskapets økonomiske utvikling er sterkt svekket. I løpet av året er det ventet at egenkapitalandelen kommer ned i 25 prosent, som er grensen bankene har satt som vilkår for de lån som er tatt opp i det private lånemarkedet, heter det i meldingen.

Det blir vist til NSB-styret ønsker å snu denne utviklingen så snart som mulig og vil gjenreise folks tillit til selskapet. I tillegg må det foretas store endringer i andre deler av selskapets organisasjon, blant annet ved at støttefunksjoner omstilles og effektiviseres. Dette omfatter også selskapets vedlikeholdsverksteder. Innen 2003 skal bedriften effektiviseres med 300 millioner kroner. Regjeringen er opptatt av at denne prosessen skal gjennomføres i nært samarbeid med de ansattes organisasjoner.

I meldingen gir regjeringen sin støtte til NSB-styrets planer om at NSB Gods skilles ut som eget selskap for å inngå i allianse med en annen godsoperatør. – Dette er nødvendig om NSB Gods skal kunne overleve på litt lengre sikt. Regjeringen framhever betydningen av at NSB Gods fortsatt forblir en del av NSB-konsernet, noe som betyr at morselskapet NSB fortsatt skal ha aksjemajoriteten, går det fram av meldingen.

Når det gjelder den framtidige organisasjonsformen for NSB Flytoget vises det til at regjeringen mener at en eventuell endring må vurderes ut fra de virkninger endringen kan få for jernbanevirksomheten som helhet, sett i et langsiktig perspektiv. Regjeringen vil derfor komme tilbake til saken på dette grunnlag. For NSBs datterselskap ROM eiendomsutvikling (NSBs driftsuavhengige eiendommer) åpnes det for delsalg av selskapet, men slik at verdien for NSB-konsernet samlet sett blir høyest mulig.

Krav til utbytte og avkastning

For å få en tilfredsstillende egenkapitalutvikling i NSB-konsernet legger regjeringen ikke opp til at det skal tas utbytte fra selskapet i perioden 2001-2005. Når det gjelder kravet til avkasting for NSB-konsernet, medregnet Flytoget, legges det opp til en videreføring av gjeldende krav. Det betyr en avkastning på 7,5 prosent på egenkapitalen etter skatt.


For nærmere opplysninger – se St. meld. nr. 48 (2000-2001) Om NSB BAs virksomhet 2001-2003.