Historisk arkiv

Ny E 39 Øysand - Thamshamn: Delvis bompengefinansiering - prøveprosjekt for "Offentlig-privat samarbeid"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Utbygging av ny E 39 på den nær 22 kilometer lange strekningen Øysand – Thamshamn i Sør-Trøndelag kan ventes å være ferdig i 2005/06. (11.05.01)

Pressemelding

Nr.: 65/2001
Dato: 11.05.01

Ny E 39 Øysand – Thamshamn: Delvis bompengefinansiering - prøveprosjekt for "Offentlig-privat samarbeid"

Utbygging av ny E 39 på den nær 22 kilometer lange strekningen Øysand – Thamshamn i Sør-Trøndelag kan ventes å være ferdig i 2005/06, går det fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag.

Regjeringen foreslår også at utbyggingen blir gjennomført som det første prøveprosjektet etter en ny modell for "Offentlig-privat samarbeid", en såkalt OPS-modell. En slik modell betyr at den samlede oppgaven med å prosjektere, finansiere, bygge, drive og vedlikeholde vegen skal settes ut på en åpen internasjonal konkurranse. Statens vegvesen vil så inngå avtale med den anbyder som krever lavest samlet godtgjørelse for utbygging, drift og vedlikehold av den nye vegen, forutsatt at anbudet oppfyller de fastsatte krav for det samlede prosjektet. Godtgjørelsen til den som "vinner anbudskonkurransen" vil for prosjektet Øysand – Thamshamn bli dekket ved hjelp av både statlige bevilgninger og inntekter fra innkreving av bompenger.

Ifølge forslaget kan arbeidet ta til etter inngåelse av OPS-avtale i 2002. I forslaget blir det ellers vist til at Sør-Trøndelag fylkeskommune og de direkte berørte kommuner har gitt sin tilslutning til at prosjektet gjennomføres med delvis bompengefinansiering.

Økt sikkerhet og reduserte transportkostnader

- Prosjektet Øysand – Thamshamn er et viktig ledd i Kyststamvegen E 39. Både fjerntrafikken og den lokale trafikken er stor, og dagens veg er svært ulykkesutsatt. Den nye vegen vil være et positivt bidrag til utvikling av regionen. Utbyggingen vil være med på å bedre trafikksikkerheten og miljøet i området. I tillegg blir framkommeligheten bedre, noe som blant annet bidrar til å redusere næringslivets transportkostnader på strekningen, sier samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

Den nye vegen korter inn kjørelengden med 2,4 kilometer, sammenlignet med dagens veg. På den nye strekningen er det sju tunneler, som utgjør om lag 46 prosent av strekningen.

Med en fartsgrense på 80 km/t vil reisetiden på strekningen Øysand – Thamshamn bli redusert med om lag 25 prosent, noe som utgjør fem til seks minutter. Dette vil være et viktig bidrag til et felles arbeidsmarked for Trondheim- og Orkdalsregionen, og vil øke tilgjengeligheten til arbeidskraft og kompetanse i regionen. Prosjektet vil også være positivt for trafikken mellom Trondheimsregionen og byene Kristiansund, Molde og Ålesund, med omkringliggende områder.

Prøveprosjekt for OPS-modell

Samferdselsdepartementet legger opp til en OPS-modell for prøveprosjektene der prosjektselskapet får stor frihet til å velge løsninger, så lenge vegen oppfyller de funksjons- og kvalitetskrav som blir nedfelt i avtalen med Vegdirektoratet. Det betyr også at prosjektselskapet vil ta store deler av risikoen knyttet til utbyggings-, drifts- og vedlikeholdskostnader. På denne måten får man prøvet ut om denne formen for vegutbygging kan gi effektiviseringsgevinster, går det fram av regjeringens forslag.

OPS-prosjektet omfatter utbygging av ny veg Øysand – Thamshamn, mens drifts- og vedlikeholdsfasen foreslås å omfatte en noe lengre strekning på E39, nemlig Klett (øst for Øysand) – Bårdshaug (sør-vest for Thamshamn).

Prøveprosjektet med bruk av OPS-modell ved utbygging av E 39 Øysand – Thamshamn er en oppfølging av Stortingets behandling av stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011. I tillegg skal det gjennomføres ytterligere to andre vegutbygginger som prøveprosjekt etter OPS-modellen, nemlig strekninger E 18 Aust-Agder og E 39 Handeland – Feda i Vest-Agder.

Evaluering av OPS-modell

- Det er viktig å gjennomføre en evaluering av prøveprosjektene. Hensikten med evalueringen er blant annet å finne ut om organisering av vegutbyggingen i Norge etter OPS-modellen er en fornuftig måte, samfunnsøkonomisk sett. Det vil bli lagt opp til en prosess som evaluerer OPS-prosjektet, både like etter inngåelse av avtaler og underveis i avtaleperioden, går det fram av forslaget.

Kartskisse

For nærmere opplysninger – se St.prp. nr. 83 (2000-2001) Om Ev 39 Øysand – Thamshamn gjennomført som OPS-prøveprosjekt ved delvis bompengefinansiering.