Historisk arkiv

Ringeriksbanen: Planleggingen fortsetter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Tidspunkt for bygging av Ringeriksbanen vurderes nærmere ved revisjon av Nasjonal transportplan i 2004 (26.01.01)

Pressemelding

Nr.: 08/2001
Dato: 26.01.01

Ringeriksbanen: Planleggingen fortsetter

Kostnadene for prosjektet Ringeriksbanen er anslått 3,2 – 4,4 milliarder kroner, avhengig av hovedtrase og løsningsvarianter.

Dette går fram av en orientering av status og framdrift for planlegging av Ringeriksbanen. Orienteringen er tatt inn i et forslag som er lagt fram i statsråd i dag.

I orienteringen blir det vist til at Stortinget i 1996 vedtok at det skulle gjennomføres to alternative utredninger for prosjektet Ringeriksbanen. De to alternativene var Sandvika – Kroksund – Hønefoss og Sandvika - Åsa – Hønefoss.

Konsekvensutredningen for disse to alternativene er nå gjennomført og godkjent. Det foreligger dermed et grunnlag for den lokale behandlingen av hovedtrasevalg i de berørte kommunene Bærum, Ringerike og Hole. Behandlingen av kommunedelplanene for Ringeriksbanen vil bli sluttført i løpet av januar i år. Etter at det foreligger vedtak i de berørte kommunene og saken er ferdigbehandlet i Jernbaneverket, tar Samferdselsdepartementet sikte på at saken skal legges fram for Stortinget våren 2001.

Kostnadene for prosjektet Ringeriksbanen er anslått til 3,2 – 4,4 milliarder kroner, avhengig av hovedtrase og løsningsvarianter. – Uansett valg av hovedtrase er det her snakk om en omfattende jernbaneutbygging som må prioriteres i forhold til andre høyt prioriterte utbygginger av infrastruktur. Ikke minst gjelder dette den omfattende dobbeltsporutbyggingen Skøyen – Asker og Oslo S – Ski som inngår i Oslopakke 2, og som er viktig for å styrke kollektivtrafikken i Osloområdet. Av kapasitetshensyn i Vestkorridoren bør dobbeltsporutbyggingen Skøyen – Asker uansett gjennomføres før en utbygging av Ringeriksbanen, går det fram av orienteringen.

I orienteringen blir det ellers vist til planene for utbygging av Ringeriksbanen ikke kan ventes ferdigbehandlet før Stortinget behandler stortingsmeldingen Nasjonal transportplan. 2002 – 2011. – Regjeringen ønsker derfor å klargjøre at vurdert opp mot andre høyt prioriterte samferdselsprosjekter kan Ringeriksbanen ikke prioriteres innenfor foreslått planramme for perioden 2002 – 2011. På denne bakgrunn legger regjeringen opp til at tidspunkt for bygging av Ringeriksbanen vurderes nærmere ved revisjon av Nasjonal transportplan i 2004.



St.prp.nr. 41 (2000-2001) Konsekvensutredning for jernbanetunnel i Gamlebyen i Oslo og omtale av Ringeriksbanen