Historisk arkiv

Teleloven: Teknologisk og markedsmessig utvikling krever tilpasninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram forslag om enkelte endringer i teleloven. Forslagene omfatter blant annet endringer i lovens begrepsbruk og definisjoner. (04.05.01)

Pressemelding

Nr.: 42/2001
Dato: 04.05.01

Teleloven: Teknologisk og markedsmessig utvikling krever tilpasninger

Regjeringen har i dag lagt fram forslag om enkelte endringer i teleloven. Forslagene omfatter blant annet endringer i lovens begrepsbruk og definisjoner. I tillegg innebærer forslaget at en får et hjemmelsgrunnlag for ulike tildelingsmåter for tillatelser etter loven, for eksempel tildeling etter auksjon.

Det er erfaringene med loven så langt og den sterke markedsmessige og teknologiske utviklingen i telesektoren som er grunnlaget for de foreslåtte endringene og tilføyelsene i teleloven.

Gjeldende telelov trådte i kraft i 1996 og videreførte de sentrale reguleringsbestemmelsene for offentlige telenett og offentlig teletjeneste. Loven er senere endret i 1998 og 1999 i forbindelse med deregulering av telesektoren. Den raske utviklingen i telesektoren etter at Stortinget vedtok å oppheve gjenværende eneretter fra 1. januar 1998, gjør det ønskelig med ytterligere tilpassing av lovens bestemmelser til en situasjon med stadig flere aktører og et øket tjenestetilbud.

Ellers foreslås det endringer som gjelder frekvensplanlegging og tillatelser til frekvensbruk. Innføringen av nye regler om radio- og teleterminalutstyr gir grunn til noen endringer i telelovens bestemmelser på dette området. Videre foreslås det å endre reglene om framføringsrett for å sikre større grad av likebehandling mellom aktørene på området. Lovendringsforslagene gjenspeiler også utvidet virksomhet for Post-og teletilsynet på EMC-området (EMC: Elektromagnetisk kompatibilitet) og når det gjelder Radiostøykontrollens virksomhet som tilsynet tidligere har fått overført fra Telenor.

De lovendringsforslagene som nå er lagt fram omfatter ikke eventuelle lovendringer som kan bli nødvendige som følge av EUs arbeid med en gjennomgang og modernisering av telereguleringen. EØS-avtalen medfører at resultatet av EUs regelverksgjennomgang også kan få betydning for norsk regelverk. Samferdselsdepartement vil fortsatt følge prosessen i EU tett, som ledd i det løpende arbeid med regelverket. Departementet vil komme tilbake med et eget framlegg til Stortinget når en ser resultatet av behandlingen av reguleringsforslagene i EU.

For nærmere opplysninger se Ot.prp. nr. 87 (2000-2001) om lov om endringer i lov 23.06.1995 nr. 39 om telekommunikasjon (teleloven).

Høring: Endringer i teleloven